Wykonanie
Moje pierwsze bezglutenowe pierożki. Nie było łatwo przygotować ciasto, ale dałam radę ;) Pomysł na ciasto bezglutenowe znalazłam TUTAJ . Bardzo ważne jest, aby ciasto przygotować dokładnie tak jak jest w instrukcji, bo w innym przypadku nie będzie elastyczne.Farsz to mój własny pomysł :) mam nadzieję, że Wam zasmakują.

PRZEPIS (około 30-35 pierogów):SKŁADNIKI:Farsz:0,5 kubka
soczewicy zielonej0 , 5 dyni hokkaido1
cebula1 ząbek
czosnkuprzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodkaCiasto: 250g
mąki gryczanej (1,5 kubka)100g
mąki ziemniaczanej (ok. 2/3 kubka)1 łyżkę
oleju słonecznikowego250ml wrzącej
wody (1 kubek)szczypta
soli
1 .
Soczewicę gotujemy do miękkości, ale uważajmy, aby jej nie rozgotować

2.
Kaszę gryczaną mielimy na
mąkę
3.
Dynię ścieramy na dużych oczkach


4.
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni beztłuszczowej. Możemy dodać odrobinę
oleju. Dodajemy posiekany drobno ząbek
czosnku po około 4 minutach

5. Jak
cebula będzie zeszklona dodajemy
dynię i podsmażamy jeszcze około 5 minut

6. Dodajemy do
soczewicy i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku

7. WAŻNE PRZYGOTOWANIE CIASTA:1.
mąki mieszamy i wsypujemy do miski.2. stopniowo dodajemy wrzątku, zagarniając
mąkę do środka nożem. Na koniec dodajemy
oleju3. ciasto wyrabiamy dokładnie ręką, aż będzie elastyczne. Jeśli będzie za suche dodaj odrobiny
wody. Jeśli będzie zbyt mało elastyczne dodaj
mąki ziemniaczanej8. Formujemy pierogi i wrzucamy do wrzącej
wody. Gotujemy 1 minutę po wypłynięciu.

....i GOTOWE !!!
