Wykonanie
Ania: Zupka, zupka to jest to co lubię. Zrobienie kremu jest bardzo proste, wystarczy wziąć ulubione warzywa, ugotować i zmiksować. Przepyszne! Oczywiście uwielbiam
groszek, po pierwsze za smak, jest lekko słodkawy, a po drugie za piękny kolor, który
daje każdej zupie. Ten krem jest bardzo dobry. Ja nie jem go z
bekonem z prostego powodu – nie cierpię
bekonu. Ale Krzyś uwielbia, więc proszę bardzo. Jeśli masz
płatki migdałów lub
słonecznik w domu możesz je uprażyć i posypać krem zamiast
bekonu. Znamy jeszcze drugi przepis na krem z
groszku, mój ulubiony krem, od którego się już chyba uzależniłam – znajdziesz go TUTAJ . Miłego gotowania!Kris: W przeciwieństwie do Ani, ja lubię
bekon. Szczególnie taki chrupiący, który nadaje się jako dodatek i dekoracja do wielu zup, a szczególnie tych w postaci kremów. Jest to
krem z zielonego groszku przygotowany na bazie
wywaru z
selera naciowego,
cebuli i
czosnku.2 łyżeczki
oliwy z oliwek (nie extra virgine)1
cebula2 ząbki
czosnku1 łodyga
selera naciowego500 g mrożonego lub świeżego, obranego
groszku750 g
bulionu100 g
bekonusól i
pieprzCebulę i
czosnek obieramy.
Łodyga selera myjemy i kroimy na dość cienkie plasterki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a
czosnek w plasterki. W garnku rozgrzewamy
oliwę z oliwek i podsmażamy
cebulę,
czosnek i
selera. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu aż warzywa zmiękną. Dodajemy
groszek i zalewamy
bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Miksujemy blenderem i doprawiamy
solą i
pieprzem.
Bekon kroimy w paski i podsmażamy na patelni aż będą chrupiące. Podczas smażenia nie mieszajmy
bekonu lecz delikatnie potrząśnijmy kilkakrotnie patelnią, aby plasterki
bekonu przewrócić na inną stronę.Zupę podajemy z plasterkami
bekonu i ulubionym świeżym
pieczywem lub grzanką.