ßßß Cookit - przepis na Krem z zielonego groszku z bekonem

Krem z zielonego groszku z bekonem

Wykonanie

Ania: Zupka, zupka to jest to co lubię. Zrobienie kremu jest bardzo proste, wystarczy wziąć ulubione warzywa, ugotować i zmiksować. Przepyszne! Oczywiście uwielbiam groszek, po pierwsze za smak, jest lekko słodkawy, a po drugie za piękny kolor, który daje każdej zupie. Ten krem jest bardzo dobry. Ja nie jem go z bekonem z prostego powodu – nie cierpię bekonu. Ale Krzyś uwielbia, więc proszę bardzo. Jeśli masz płatki migdałów lub słonecznik w domu możesz je uprażyć i posypać krem zamiast bekonu. Znamy jeszcze drugi przepis na krem z groszku, mój ulubiony krem, od którego się już chyba uzależniłam – znajdziesz go TUTAJ . Miłego gotowania!
Kris: W przeciwieństwie do Ani, ja lubię bekon. Szczególnie taki chrupiący, który nadaje się jako dodatek i dekoracja do wielu zup, a szczególnie tych w postaci kremów. Jest to krem z zielonego groszku przygotowany na bazie wywaru z selera naciowego, cebuli i czosnku.
2 łyżeczki oliwy z oliwek (nie extra virgine)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
500 g mrożonego lub świeżego, obranego groszku
750 g bulionu
100 g bekonu
sól i pieprz
Cebulę i czosnek obieramy. Łodyga selera myjemy i kroimy na dość cienkie plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę, czosnek i selera. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu aż warzywa zmiękną. Dodajemy groszek i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Miksujemy blenderem i doprawiamy solą i pieprzem.
Bekon kroimy w paski i podsmażamy na patelni aż będą chrupiące. Podczas smażenia nie mieszajmy bekonu lecz delikatnie potrząśnijmy kilkakrotnie patelnią, aby plasterki bekonu przewrócić na inną stronę.
Zupę podajemy z plasterkami bekonu i ulubionym świeżym pieczywem lub grzanką.
Źródło:http://kulinarnepogawedki.pl/krem-z-zielonego-groszku-bekonem