ßßß
Przepis na ok. 8–10 porcjiBezglutenowyZawiera:OrzechyCukierJajaNabiałPrzepis na to cudo dostałam od mamy przyjaciela z Rosji, za który ogromnie dziękuję! Podobno każda rosyjska gospodyni ma swój sposób na to ciasto i oczywiście każdy z nich jest słuszny. Ten jest pyszny, zapewniam!Alexey, spasibo bolshoye! Чудо ochen vkusnoe… abaldennoe :-)CiastoUwaga: Ciasta nie należy ugniatać ani formować w rękach, straci wtedy swoją puszystość i ciężej będzie się wałkować.Krem1. 1,5 szklanki mleka zagotuj z 1 łyżką masła, cukrem i ziarenkami z laski wanilii. 2. Resztę mleka zmiksuj z mąką ryżową i żółtkami. 3. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej pozostałą część intensywnie mieszając i od razu zmniejsz ogień. Nie przestawaj mieszać aż do zagotowania masy. 4. Gotuj jeszcze przez minutę. 5. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego ostudzenia (w temperaturze pokojowej). 6. Masło utrzyj na puch i dalej ucierając dodawaj stopniowo po kilka łyżek ostudzonej masy i opcjonalnie mielonych orzechów.Tort1. Upieczone i wystudzone placki układaj kolejno na blacie lub paterze. Przykładając do każdego z nich talerz o odpowiedniej średnicy odcinaj resztki ciasta, tak żeby uzykać jednakowe, okrągłe placki. 2. Uzyskane „resztki” drobno pokrusz wałkiem. 3. Gotowe placki przełóż kremem. 4. Posmaruj nim również wierzch ciasta, a całość posyp uzyskanymi okruszkami z odciętego ciasta. 5. Tort wstaw do lodówki na min. 6 godzin. Najlepszy będzie następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce.



Kasza gryczana z kurkami i kalafioremNaleśniki kasztanowe z serem i truskawkami