Wykonanie
Czyli mój kolejny udział w konkursie, do którego zaprosiły mnie Tyskie Browary Książęce. Browar tym samym promuje swój najnowszy produkt –
piwo Książęce Burgundowe Trzy Słody. W ostatnim czasie panuje spora
moda na
piwa smakowe, której sama po części uległam 😉 Jedne są lepsze, inne gorsze. Tyskie jak zwykle stawia na wysoką półkę, więc Burgundowe pozostawia na prawdę bardzo dobre wrażenie.Tak jak ostatnio, postawiłam na snack / przekąskę, którą chętnie bym zjadła do tak skomponowanego
piwa. Babeczki są lekko pikantne, a ich zawartość smakiem przypomina coś na wzór pizzy, zapraszam do skosztowania.Składniki na ciasto :15 dag
mąki pszennej15 dag
sera twarogowego półtłustego15 dag
masła lub
margaryny½ łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na farsz/nadzienie :25 dag
pieczarek15 dag
szynki (może być już od razu w cienkich plastrach)10-15 dag
żółtego seranatka pietruszki (pół pęczka)odrobina oleju/oliwy do smażeniałyżeczka
koncentratu pomidorowego lub łyżka
przecieru pomidorowego lub 3 łyżki
ketchupusól,
pieprz ziołowy do smakuNa początek przygotujemy sobie farsz. W tym celu obieramy i kroimy drobniej
pieczarki, które następnie na odrobinie
oliwy podsmażamy. Delikatnie solimy i
pieprzymy do smaku. W czasie kiedy się smażą, możemy przygotować sobie
szynkę, którą kroimy w paseczki. Na tarce ścieramy
żółty ser i szatkujemy
natkę pietruszki. Kiedy
pieczarki będą już podsmażone, łączymy je z
szynką i połową
sera. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku, dodając jeszcze łyżeczką przecieru lub
ketchupu. Farsz gotowy.Przechodzimy do ciasta, w trakcie robienia którego, możemy już sobie zacząć rozgrzewać piekarnik do około 190-200’C.
Mąkę przesiewamy na blat/stolnicę, dodajemy
proszek do pieczenia, szczyptę
soli, dokładamy
masło i rozdrobniony widelcem (lub przepuszczony przez maszynkę/zmielony)
biały ser. Całość energicznie zagniatamy. Z powstałego ciasta odrywamy po „kuleczce” i wylepiamy nimi foremki. Gorąco polecam papierowe wkładki/foremki, które nie dość że podobno polepszają jakość babeczek, to jeszcze zaoszczędzają nam szorowania foremek;)
Do każdej wyłożonej
ciastem foremki nakładamy nadzienie. Pieczemy przez około 20-23 minuty, przy czym po 10 minutach pieczenia posypujemy je resztą startego
żółtego sera. W smaku wyśmienite, ciasto rewelacyjne dzięki białemu serowi, „serce” takie jak lubię – konkretneNa zdrowie!