ßßß Cookit - przepis na Żeberka w sosie grzybowym

Żeberka w sosie grzybowym

nazwa

Wykonanie

Gotowane mięso – zamiast smażonego, podane z kaszą – a nie z ziemniakami, to zawsze dobra odmiana w codziennym menu. Do tego słoik konserwowych ogórków i obiad na niedzielę gotowy.
Składniki :
1 kg żeberek
2-3 cebule
garść suszonych grzybów
mąka pszenna – 2 łyżki
kostka smalcu
2 ząbki czosnku
przyprawysól, pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, majeranek, czosnek w proszku, liść laurowy, ziele angielskie
Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie porcjujemy według uznania.
Reklama
Przyprawiamy każde z osobna szczyptą soli, pieprzu ziołowego, czosnkiem w proszku, papryką w proszku i majerankiem.
Przykrywamy talerzem lub obwijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na jakieś 40 minut.
Grzyby zalewamy letnią lub ciepłą wodą i odstawiamy by się namoczyły – zmiękły. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w pół-talarki – nie za cienko.
Mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym smalcu – ja zużywam około pół kostki na całe smażenie. Przekładamy je następnie do garnka z gotującą się wodą w której są 2 listki laurowe i 5 ziarenek ziela anielskiego. Wody leję tyle, aby prawie przykryła żeberka. Już po przełożeniu z patelni do garnka pierwszej partii, wrzucam odcedzone z wody grzybki.
Wciąż na tej samej patelni podsmażam delikatnie cebulkę, a w momencie kiedy już zacznie się rumienić wsypuję 2 łyżki mąki pszennej i razem mieszam całość. Tą gotową zasmażkę w całości przekładam do garnka z żeberkami. Jeżeli coś z obsmażania mięsa zostało jeszcze na patelni, to podlewam odrobiną wody i wlewam do całości.
Całość gotuję/duszę pod przykryciem na małym ogniu około godzinę-półtorej, aż mięso będzie miękkie. Podaję z kaszą i ogórkiem.
Źródło:http://bettycook.pl/2013/03/zeberka-w-sosie-grzybowym