Wykonanie
Michel Moran
Składniki:200 g
mąki2
jaja70 ml
wody1
marchewka1
por1
cukinia30 g
masłaodrobina
oliwy z oliwekzioła prowansalskieoreganopieprz czarny mielony
sól morskaWykonanie:
Cukinię,
marchewkę i
pora kroimy w kawałki o podobnej długości, a następnie te kawałki kroimy na cienkie paseczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki
masła. Dolewamy odrobinę
oliwy z oliwek, wrzucamy paseczki
marchewki a następnie
pora. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, a następnie dodajemy paseczki
cukinii. Całość doprawiamy szczyptą
ziół prowansalskich oraz
oregano. Wszystko podsmażamy przez ok. 10 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę
wody żeby warzywa się nie spaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż
woda odparuje. Wówczas warzywa będą gotowe.
Do naczynia z
mąką wbijamy 2
jajka i mieszamy. Dolewamy stopniowo ok. 70 ml
wody i ubijamy ciasto na rzadką, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej
wody. Masę rozsmarowujemy na deseczce lub talerzyku, z którego będziemy oddzielać nożem (lub
łopatką) fragmenty na szpecle. Do garnka z gotującą się osoloną
wodą powoli wrzucamy paski ciasta i gotujemy ok. 3 minuty. Gdy szpecle zaczynają wypływać na powierzchnie wyławiamy je, odcedzamy i odkładamy do osobnego naczynia.
Do patelni na której czekają warzywa, dorzucamy odrobinę
masła i rozpuszczamy je. Następnie wrzucamy szpecle i wszystko ze sobą mieszamy. Możemy ponownie doprawić
solą i
pieprzem. Danie wykładamy na talerze, dekorujemy listkiem
bazylii i podajemy.
Danie bierze udział w akcji: