Wykonanie
Chyba każdy z nas spotkał się ze stwierdzeniem, że śniadanie to najważniejszy posiłek każdego dnia . Ale czy każdy praktykuję tę zasadę? Z tym bywa już różnie.Często zdarza się tak, że moment porannego wstawania odkładamy w nieskończoność, włączając drzemkę na kolejne (tym razem już ostatnie) 5 minut! W końcu jesteśmy już tak spóźnieni, że ledwo starcza nam czasu na poranną toaletę i pędem do pracy czy szkoły. W porannej bieganinie zapominamy o potrzebie jedzenia. Głód odzywa się koło południa, który uciszamy wpychając w siebie batona albo drożdżówkę, na jakiś czas mamy spokój z małym
draniem.Ze zdwojoną siłą atakuje w
porze obiadowej. Wpadamy do domu i pierwsze kroki kierujemy ku lodówce. Po raz kolejny zjadamy to co nam wpadnie w ręce lub co sprytniejsi już w drodze do domu zamawiają pizze z osiedlowej pizzerii (no żeby raz dziennie było coś ciepłego).Zwalniamy dopiero w
porze kolacji, czujemy porządny głód (nagromadzony przez cały dzień niesystematycznego jedzenia) i szykujemy prawdziwą ucztę. Z pełnym brzuchem idziemy spać. A z rana zaczynamy od początku, wpadamy w błędne koło, które sami na własne życzenie napędzamy…Ja akurat miałam to szczęście, że w dzieciństwie nauczono mnie jeść śniadania przed wyjściem z domu. Tak nauczono, uważam że jesteśmy w stanie wyuczyć nasz organizm i przyzwyczaić do pewnych schematów wystarczy troszkę cierpliwości i konsekwencji. A gdyby tak, już dziś zacząć zmieniać swoje przyzwyczajenia i w myśl starego przysłowia zacząć:„Jeść królewskie śniadanie, książęcy obiad a kolację żebraczą” ?

Królewskie śniadanie, dlaczego jest tak istotne i warto je jeść?Przede wszystkim, należy pamiętać, iż śniadanie:Dostarcza nam energii na cały poranek . Śniadanie powinno dostarczać nam ok. 25% całkowitego, dziennego zapotrzebowania na energię. Warto pamiętać, że im wcześniej jemy tym bardziej nasz organizm nastawia się na spalenie dostarczonych kalorii niż magazynowanie.

Prawidłowo skomponowane śniadanie powinno zawierać węglowodany złożone,
białka i tłuszcze . Węglowodany złożone typu
ciemne pieczywo czy
musli, są to produkty o niskim indeksie glikemicznym dzięki
czemu trawią się dość wolno dając poczucie sytości na długi czas. Codzienną miseczkę
płatków możemy wzbogacić o
orzechy, nasiona dyni,
słonecznika czy
owoce sprawiając, że śniadanie będzie jeszcze zdrowsze i smaczniejsze.

Śniadanie jest ważne dla osób uczących się i pracujących, dostarcza glukozę, dzięki
czemu możemy bardziej skoncentrować się na pracy, nie mamy problemów z myśleniem czy refleksem . Rano poziom glukozy jest najniższy zatem porządne śniadanie, odpowiednio skomponowane, zjedzone przed wyjściem z domu uzupełnia wszelkie
braki w naszym organizmie.Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, z którego nie warto rezygnować- dotyczy to również osób będących na diecie . Jeśli pominiemy śniadanie, w dalszej części dnia nasz organizm upomni się o swoje, a głód będzie tak silny, że będziemy zmuszeni nadrabiać częstymi przekąskami w ciągu dnia. Rozregulowany organizm włączy tryb oszczędnościowy i zacznie odkładać nadmiar kalorii na później w postaci tłuszczu. I nie ma się co dziwić nigdy nie wie kiedy dostanie kolejną porcję żywnościową, więc zabezpiecza się na kolejne
braki w regularnej dostawie.

Przyśpiesza metabolizm i poprawia nastrój . Za sprawą regularnego spożywania posiłków rano przyśpieszamy metabolizm naszego organizmu, dzięki
czemu łatwiej jest nam utrzymać stałą wagę bądź zrzucić zbędne kilogramy.I co istotne rano
soki żołądkowe wydzielane są silniej. Zatem nie jedząc śniadań narażamy żołądek na podrażnienia, stany zapalne a z czasem i wrzody żołądka.To może tyle w temacie teorii a teraz troszkę praktyki jak śniadanie wygląda u mnie.Zaraz po przebudzeniu wypijam
wodę z
cytryną, więcej o jej właściwościach przeczytacie tutaj.
Daje sobie ok. 30 minut na poranną toaletę po czym zjadam śniadanie. W tygodniu pracy najczęściej króluje u mnie miseczka
płatków z dodatkiem
suszonych owoców oraz
orzechów podawana z ciepłym
mlekiem.

Tak przygotowane śniadanie zaspokaja mój apetyt na 3 godziny. Od czasu do czasu, tak dla odmiany zamieniam
mleko na
serek wiejski do którego dodaje świeże
owoce, całość posypuje mieszanką
musli.W weekend pozwalam sobie na troszkę bardziej wymyślne śniadania, w okresie jesienno-zimowym staram się aby śniadanie podane było na ciepło, lecz zdarza się oczywiście również i ta najbardziej popularna forma
śniadaniowa jaką jest kanapka. Jeśli o kanapce
mowa najbardziej lubię wersję „na wypasie” czyli chuda
wędlinka, najlepiej z domowej wędzarni, plasterek
ser i dużo warzyw!

Jeśli zastanawiasz się co zrobić na śniadanie, a masz rano troszkę więcej czasu niż ja zdecydowanie polecam wersję na ciepło. Dla miłośników placków polecam delikatne placki
bananowe lub aromatyczne placki
serowo-
cytrynowe , a jeżeli na śniadanie potrzebujesz porcję
mięsa polecam
jajka w
papryce z
kabanosem .

Mam nadzieję, że jutro
dasz radę wstać odrobinę wcześniej i zjesz śniadanie przed wyjściem z domu. Pamiętaj że to właśnie ten pierwszy posiłek najbardziej wpływa na prawidłowe funkcjonowanie w ciągu dnia, jak również
daje Ci porządnego energetycznego
kopa na cały poranek!Aaa i jeszcze jedno podobno osoby jedzące śniadania są milsze dla otoczenia, także jedz śniadanie i uśmiechaj się do ludzi! 😉PozdrawiamSmakUla.Podziel się...