ßßß
Królewskie śniadanie, dlaczego jest tak istotne i warto je jeść?Przede wszystkim, należy pamiętać, iż śniadanie:Dostarcza nam energii na cały poranek . Śniadanie powinno dostarczać nam ok. 25% całkowitego, dziennego zapotrzebowania na energię. Warto pamiętać, że im wcześniej jemy tym bardziej nasz organizm nastawia się na spalenie dostarczonych kalorii niż magazynowanie.
Prawidłowo skomponowane śniadanie powinno zawierać węglowodany złożone, białka i tłuszcze . Węglowodany złożone typu ciemne pieczywo czy musli, są to produkty o niskim indeksie glikemicznym dzięki czemu trawią się dość wolno dając poczucie sytości na długi czas. Codzienną miseczkę płatków możemy wzbogacić o orzechy, nasiona dyni, słonecznika czy owoce sprawiając, że śniadanie będzie jeszcze zdrowsze i smaczniejsze.
Śniadanie jest ważne dla osób uczących się i pracujących, dostarcza glukozę, dzięki czemu możemy bardziej skoncentrować się na pracy, nie mamy problemów z myśleniem czy refleksem . Rano poziom glukozy jest najniższy zatem porządne śniadanie, odpowiednio skomponowane, zjedzone przed wyjściem z domu uzupełnia wszelkie braki w naszym organizmie.Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, z którego nie warto rezygnować- dotyczy to również osób będących na diecie . Jeśli pominiemy śniadanie, w dalszej części dnia nasz organizm upomni się o swoje, a głód będzie tak silny, że będziemy zmuszeni nadrabiać częstymi przekąskami w ciągu dnia. Rozregulowany organizm włączy tryb oszczędnościowy i zacznie odkładać nadmiar kalorii na później w postaci tłuszczu. I nie ma się co dziwić nigdy nie wie kiedy dostanie kolejną porcję żywnościową, więc zabezpiecza się na kolejne braki w regularnej dostawie.
Przyśpiesza metabolizm i poprawia nastrój . Za sprawą regularnego spożywania posiłków rano przyśpieszamy metabolizm naszego organizmu, dzięki czemu łatwiej jest nam utrzymać stałą wagę bądź zrzucić zbędne kilogramy.I co istotne rano soki żołądkowe wydzielane są silniej. Zatem nie jedząc śniadań narażamy żołądek na podrażnienia, stany zapalne a z czasem i wrzody żołądka.To może tyle w temacie teorii a teraz troszkę praktyki jak śniadanie wygląda u mnie.Zaraz po przebudzeniu wypijam wodę z cytryną, więcej o jej właściwościach przeczytacie tutaj. Daje sobie ok. 30 minut na poranną toaletę po czym zjadam śniadanie. W tygodniu pracy najczęściej króluje u mnie miseczka płatków z dodatkiem suszonych owoców oraz orzechów podawana z ciepłym mlekiem.
Tak przygotowane śniadanie zaspokaja mój apetyt na 3 godziny. Od czasu do czasu, tak dla odmiany zamieniam mleko na serek wiejski do którego dodaje świeże owoce, całość posypuje mieszanką musli.W weekend pozwalam sobie na troszkę bardziej wymyślne śniadania, w okresie jesienno-zimowym staram się aby śniadanie podane było na ciepło, lecz zdarza się oczywiście również i ta najbardziej popularna forma śniadaniowa jaką jest kanapka. Jeśli o kanapce mowa najbardziej lubię wersję „na wypasie” czyli chuda wędlinka, najlepiej z domowej wędzarni, plasterek ser i dużo warzyw!
Jeśli zastanawiasz się co zrobić na śniadanie, a masz rano troszkę więcej czasu niż ja zdecydowanie polecam wersję na ciepło. Dla miłośników placków polecam delikatne placki bananowe lub aromatyczne placki serowo-cytrynowe , a jeżeli na śniadanie potrzebujesz porcję mięsa polecam jajka w papryce z kabanosem .
Mam nadzieję, że jutro dasz radę wstać odrobinę wcześniej i zjesz śniadanie przed wyjściem z domu. Pamiętaj że to właśnie ten pierwszy posiłek najbardziej wpływa na prawidłowe funkcjonowanie w ciągu dnia, jak również daje Ci porządnego energetycznego kopa na cały poranek!Aaa i jeszcze jedno podobno osoby jedzące śniadania są milsze dla otoczenia, także jedz śniadanie i uśmiechaj się do ludzi! 😉PozdrawiamSmakUla.Podziel się...