Wykonanie
Śniadanie ważna rzecz!Słyszymy zewsząd i ja w zasadzie nie
powiem nic więcej, bo ważna i już.Swoją
drogą jestem wdzięczna mojej mamie, że wyrobiła mi nawyk zjadania śniadania rano i jakoś nigdy nie sprawiało mi to problemu (przynajmniej odkąd pamiętam 😉 ). A wiem, że są osoby, które za nic w świecie nie przełkną nawet małego gryzka kanapki z rana, po prostu nie mogą i tyle!Osobiście, śniadanie staram się zjadać najpóźniej 30 min po przebudzeniu. Mój organizm jest już tak zaprogramowany, że nie pozwoli mi zapomnieć o śniadaniu. W tygodniu, jak z zegarkiem w ręku, 6:30 i rozpoczyna wołanie mój mały głódOd poniedziałku do piątku mój pierwszy posiłek dnia jest dość monotonny, aczkolwiek smaczny i pożywny.Codziennie rano zjadam miseczkę
musli zbożowych zalanych ciepłym
mlekiem.Takie śniadanie zaspokaja potrzeby organizmu na co najmniej 3h.Ale wiadomo nie samymi
płatkami człowiek żyje i od czasu do czasu chce mu się coś innego. Na takie właśnie zachcianki pozwalam sobie w weekendy i wtedy to staram się zmieniać i urozmaicać nasze
śniadaniowe menu.Stąd też dzisiejszy post z inspiracją na weekendowe śniadanie na ciepło.„Szef kuchni” SmakUla poleca:

Składniki:ok 1,5 szkl.
mąki pełnoziarnistej ( u mnie akurat żytnia razowa, jeśli nie masz polecam wykończyć domowe zapasy
mąki pszennej i zakupić pełnoziarnistą )1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
miodu (dodałam płynny
miód żeby składniki łatwiej się połączyły)2 łyżki
płatków owsianych2
jajkaok 300-400 g
serka homogenizowanego naturalnego (ja zużyłam prawie całe opakowanie 400 g – wyszły intensywnie
serowe )2
limonki lub duża
cytrynastarta skórka z
limonek lub
cytryny0,5 szklanki
mleka (ja dodaje
mleko 1,5%)Sposób przygotowania:W misce łączę i mieszam suche składniki tj.
mąkę,
proszek do pieczenia,
płatki owsiane.

Następnie, w oddzielnej misce, łącze składniki mokre.
Serek,
jajka,
miód, skórka i
sok z limonki,
mleko. Całość miksuje.

Gdy otrzymam jednolitą masę, stopniowo dodaję ją do części mącznej. Całość miksuje, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek.(Jeśli Twoja masa jest zbyt gęsta, dolej
mleka lub dodaj
serka).(Jeśli wyszła za rzadka dosyp
mąki lub
płatków owsianych).I pozostaje tylko rozpocząć smażenie

Rumiane paluszki możesz podawać z ulubionymi
owocami, pychaaaaa

Do tego filiżanka gorącej
kawy i czuję, że dzień należy do mnie 😉Pozdrawiam ciepłoSmakUla.Podziel się...