Wykonanie
Ostatnio prezentowałam Wam mało zdrowe przepisy na rogaliki
wodne czy typowo regionalna potrawę jaką są kartacze, ale i takie smakołyki mogą czasem gościć na naszym
stole. Dziś jednak obieram bardziej zdrowy kierunek i chciałabym przedstawić Wam przepis na bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie.
Mowa oczywiście o faszerowanej
papryce. Kiedyś wydawało mi się, że jest to bardzo czasochłonne danie, które całe
wieki gotuje się w garnku i wymaga ciągłego doglądania. Ale znalazłam swój sposób na faszerowaną
paprykę, prosto z piekarnika! Danie wręcz
banalne i jestem pewna, że uda się każdemu.Składniki, których potrzebujesz:
Papryka (u mnie 4 szt.)
Pierś z kurczaka ok. 0,5kg
Pomidorki koktajlowe wg uznania
ser mozzarellaprzyprawy:
curry,
zioła zamiast
soli, czubryca czerwonaSposób przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na dość drobną kostkę lub po prostu mielimy. Przyprawiamy
curry i mieszanką
ziół. Ja ostatnio, starając się ograniczyć spożycie
soli, kupiłam po raz kolejny, wypróbowaną już mieszankę
ziół do stosowania zamiast
soli.Następnie kroję każdą
paprykę na pół, oczyszczam z gniazda nasiennego i myję. Połówki
papryk układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypuję delikatnie czubrycą czerwoną. Na dno
papryki wkładam ćwiartki
pomidorków, przyprawionego
kurczaka, kolejną porcje
pomidorków.

Całość posypuję czubrycą i wstawiam do nagrzanego do 180º piekarnika. Pieczemy ok 25-30 minut.

Pod koniec pieczenia kładę na każda połówkę
papryki plasterek
mozzarelli, pozostawiam do roztopienia i w zasadzie nasza
papryka faszerowana gotowa.

Czas przygotowania składników to 10 minut, pieczenia ok. 30 minut, więc można powiedzieć, że obiad robi się sam, i to właśnie lubię!Zdecydowanie polecam
paprykę na obiad jest ona źródłem witamin C, A, E i
soli mineralnych.

Wiedzieliście na przykład, że czerwona i
żółta papryka zawierają aż 4
razy więcej witaminy C niż cytryna?!
Papryka zielona natomiast, usprawnia przemianę materii, dostarcza
soli mineralnych i zwalcza wolne rodniki. Co więcej
papryka ma dość niski indeks glikemiczny . Oznacza to, że po spożyciu
papryki cukier stopniowo będzie uwalniany do
krwi, dzięki
czemu na dłużej pozostaniemy syci, a tym samym nie grożą nam nagłe ataki głodu. Komponowanie posiłków w oparciu o produkty z niskim indeksem glikemicznym jest istotne dla osób będących na diecie oraz dbających o racjonalny sposób żywienia.Zaproponowana przeze mnie wersja
papryki faszerowanej jest podstawową i bardzo szybką formą obiadową. Zdecydowanie można urozmaicić danie dodając ulubione warzywa,
kasze czy
ryż.Ja z pewnością
będę modyfikować przepis! A Wy w jakiej wersji lubicie
paprykę najbardziej?Pozdrawiam serdecznieSmakUla.Podziel się...