ßßß
Całość posypuję czubrycą i wstawiam do nagrzanego do 180º piekarnika. Pieczemy ok 25-30 minut.
Pod koniec pieczenia kładę na każda połówkę papryki plasterek mozzarelli, pozostawiam do roztopienia i w zasadzie nasza papryka faszerowana gotowa.
Czas przygotowania składników to 10 minut, pieczenia ok. 30 minut, więc można powiedzieć, że obiad robi się sam, i to właśnie lubię!Zdecydowanie polecam paprykę na obiad jest ona źródłem witamin C, A, E i soli mineralnych.
Wiedzieliście na przykład, że czerwona i żółta papryka zawierają aż 4 razy więcej witaminy C niż cytryna?!Papryka zielona natomiast, usprawnia przemianę materii, dostarcza soli mineralnych i zwalcza wolne rodniki. Co więcej papryka ma dość niski indeks glikemiczny . Oznacza to, że po spożyciu papryki cukier stopniowo będzie uwalniany do krwi, dzięki czemu na dłużej pozostaniemy syci, a tym samym nie grożą nam nagłe ataki głodu. Komponowanie posiłków w oparciu o produkty z niskim indeksem glikemicznym jest istotne dla osób będących na diecie oraz dbających o racjonalny sposób żywienia.Zaproponowana przeze mnie wersja papryki faszerowanej jest podstawową i bardzo szybką formą obiadową. Zdecydowanie można urozmaicić danie dodając ulubione warzywa, kasze czy ryż.Ja z pewnością będę modyfikować przepis! A Wy w jakiej wersji lubicie paprykę najbardziej?Pozdrawiam serdecznieSmakUla.Podziel się...