ßßß
Składniki, na miseczkę konfitury śliwkowej:Śliwki 3 sztMiód 2 łyżeczkiKakao 1 czubata łyżkaSposób przygotowania:Śliwki myjemy, wybieramy pestki i kroimy w drobną kostkę. Śliwki wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobinką wody, dodajemy miód, całość mieszamy dokładnie.
Konfiturę śliwkową smażymy pod przykryciem, mieszając co pewien czas. Gdy śliwki się rozgotują dodajemy kakao i smażymy jeszcze przez chwilę. Zapach smażonych śliwek z kakao jest nieziemski więc szybko zabieram się za jesienne paluszki bo inaczej nic nie zostanie na śniadanie.Przepis na jesienne placuszkiSkładniki:Płatki jaglane ok 2 łyżkiZarodki pszenne ok 3-4 łyżkiJogurt naturalny 4-5 łyżekMiód 1 łyżeczkaŻurawina suszona 1 garśćSiemię lniane 1 łyżkaJajko 1 szt.Proszek do pieczenia ok 1/3 łyżeczkiSposób przygotowania:Płatki jaglane, zarodki pszenne oraz siemię lniane zalewamy jogurtem naturalnym i pozostawiamy na chwilę.Płatki jaglane i zarodki możemy zastąpić rozdrobnionymi w blenderze płatkami owsianymi lub poppingiem z amarantusa. W między czasie jajko ubijamy na lekką piankę. Do masy jajecznej dodajemy jogurt z płatkami oraz zarodkami, proszek do pieczenia oraz pokrojoną w paski żurawinę suszoną. Składniki mieszamy dokładnie, rozgrzewamy patelnię i smażymy bez dodatku tłuszczu.
Gorące jesienne placuszki polewamy śliwkową konfiturą do tego aromatyczna kawa i nawet tak ponury dzień jak dziś rozpoczynam z uśmiechem na twarzy. Konfitury zostało nawet na niedzielne śniadanko a że jej smak jest powalający to na pewno nie pozwolę jej się zmarnować. Leniwe weekendowe śniadania tak jak lubię!
PozdrawiamSmakUla.Podziel się...