Śledzie w sosie chrzanowym to kolejna moja propozycja na wielkanocny stół i nie tylko. Śledzie te są przeze mnie przyrządzane kilka lub nawet kilkanaście razy do roku i jeszcze nikomu się nie znudziły. Dodatek chrzanu sprawia, że kojarzą się nam ze świętami wielkanocnymi a także dodaje smaczku owym śledziom.Gorąco polecam aby i w Waszym domu nie zabrakło w te święta tych oto śledzi!!50 dag filetów solonych a’la matias2 jajka10 dag rodzynek2/3 szklanki śmietany 18%3 łyżki majonezu2 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka3/4 szklanki jogurtu naturalnegosok z połowy cytryny1/2 łyżeczki cukrunatka pietruszkiŚledzie moczyć około 3 godzin w zimnej wodzie zmieniając ją kilkakrotnie a na koniec moczyć je w mleku.Rodzynki namoczyć w wrzącej wodzie.Majonez, jogurt, śmietanę i chrzan połączyć doprawiając sokiem z cytryny i cukrem.Dodać ugotowane na twardo jaja i starte na tarce o dużych oczkach.Do sosu dodać odsączone rodzynki.Śledzie pokroić w dzwonka i dodać do sosu.Śledzie posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.Śledzie mocno schłodzić.Najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień.Smacznego!!