ßßß Cookit - przepis na Śledzie w sosie chrzanowym

Śledzie w sosie chrzanowym

nazwa

Wykonanie

Śledzie w sosie chrzanowym to kolejna moja propozycja na wielkanocny stół i nie tylko. Śledzie te są przeze mnie przyrządzane kilka lub nawet kilkanaście razy do roku i jeszcze nikomu się nie znudziły. Dodatek chrzanu sprawia, że kojarzą się nam ze świętami wielkanocnymi a także dodaje smaczku owym śledziom.
Gorąco polecam aby i w Waszym domu nie zabrakło w te święta tych oto śledzi!!
50 dag filetów solonych a’la matias
2 jajka
10 dag rodzynek
2/3 szklanki śmietany 18%
3 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki cukru
natka pietruszki
Śledzie moczyć około 3 godzin w zimnej wodzie zmieniając ją kilkakrotnie a na koniec moczyć je w mleku.
Rodzynki namoczyć w wrzącej wodzie.
Majonez, jogurt, śmietanę i chrzan połączyć doprawiając sokiem z cytryny i cukrem.
Dodać ugotowane na twardo jaja i starte na tarce o dużych oczkach.
Do sosu dodać odsączone rodzynki.
Śledzie pokroić w dzwonka i dodać do sosu.
Śledzie posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Śledzie mocno schłodzić.
Najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/sledzie-w-sosie-chrzanowym