ßßß Cookit - przepis na Cycki murzynki

Cycki murzynki

nazwa

Wykonanie

Cycki murzynki to ciasto makowo-kokosowe z masą waniliową przykrytą biszkoptami mocno nasączonymi alkoholem i pokryte polewą czekoladową. Placek należy do znanych ciast i różnie nazywanych w zależności od regionu.
Ja znam go pod nazwą cycki murzynki i jego wygląd mówi sam za siebie.
Gorąco polecam!!
ciasto:
6 białek
3/4 szklanki suchego maku
100g wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
masa:
6 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
350 ml mleka
250 g masła
2 łyżki esencji waniliowej (tutaj)
polewa:
1/2 kostka masła
4 łyżki kakao
6 łyżek wody
8 łyżek cukru
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
dodatkowo:
okrągłe biszkopty
wiśnie kandyzowane lub rodzynki
białe półsłodkie wino do nasączenia biszkoptów
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Do ubitych białek dodać mak, wiórka kokosowe i delikatnie wymieszać.
Masę wylać na przygotowaną blaszkę (25×30) i upiec w 170 przez 40 minut.
250 ml mleka zagotować.
W 100 ml mleka rozpuścić mąki, cukier i wanilię – wlać na gotujące mleko i ugotować budyń.
Budyń ostudzić.
Masło utrzeć na puch i ucierając dodawać partiami przestudzony budyń.
Masę wyłożyć na ostudzony placek.
Biszkopty nasączyć winem i układać na masie.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia.
Masło, cukier, kakao, wodę umieścić w garnuszku i rozpuścić nad ogniem. Zdjąć z palnika.
Do ciepłej polewy dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do czasu aż żelatyna się rozpuści.
Polewę wylać na biszkopty i przyozdobić rodzynkami lub wiśniami.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/cycki-murzynki