ßßß
ciasto:6 białek3/4 szklanki suchego maku100g wiórek kokosowych1/2 szklanki cukrumasa:6 żółtek3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej8 łyżek cukru350 ml mleka250 g masła2 łyżki esencji waniliowej (tutaj)polewa:1/2 kostka masła4 łyżki kakao6 łyżek wody8 łyżek cukru2 łyżeczki żelatyny spożywczejdodatkowo:okrągłe biszkoptywiśnie kandyzowane lub rodzynkibiałe półsłodkie wino do nasączenia biszkoptówBiałka ubić na sztywno z cukrem.Do ubitych białek dodać mak, wiórka kokosowe i delikatnie wymieszać.Masę wylać na przygotowaną blaszkę (25×30) i upiec w 170 przez 40 minut.250 ml mleka zagotować.W 100 ml mleka rozpuścić mąki, cukier i wanilię – wlać na gotujące mleko i ugotować budyń.Budyń ostudzić.Masło utrzeć na puch i ucierając dodawać partiami przestudzony budyń.Masę wyłożyć na ostudzony placek.Biszkopty nasączyć winem i układać na masie.Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia.Masło, cukier, kakao, wodę umieścić w garnuszku i rozpuścić nad ogniem. Zdjąć z palnika.Do ciepłej polewy dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do czasu aż żelatyna się rozpuści.Polewę wylać na biszkopty i przyozdobić rodzynkami lub wiśniami.Smacznego!!
