ßßß
Składniki (na 3 porcje)7 małych papryk3 duże pomidory lub 5 mniejszych1 mała główka czosnkupęczek natki pietruszki1 łyżka oliwy z oliweksól, pieprz1 opakowanie kiełków strączkowych na patelnię (stir fry)1 łyżka oleju kokosowego2 łyżki sosu sojowego
PrzygotowanieNa patelni rozgrzać olej kokosowy i wsypać kiełki. Wlać 2 łyżki sosu sojowego i mieszając dusić kiełki około 5-8 minut, aż zmiękną i staną się przyjemne w smaku. Nie należy ich solić, ponieważ sos sojowy jest już wystarczająco słony.Pomidory i paprykę umyć, a z główki czosnku ściąć wierzch. Wszystkie warzywa w całości ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec około 35-40 minut. Wyjąć blaszkę i przestudzić warzywa na tyle, aby można było zdjąć z nich skórkę bez ryzyka poparzenia. Wnętrze papryki z nasionami bardzo łatwo usunąć po upieczeniu, podobnie jak skórkę. Czosnek wyjąć z łupinek. Zlać płyn, który wypłynął z warzyw do garnka i dołożyć wszystkie upieczone warzywa. Zmiksować, dodać dwie szklanki wody i zagotować. Do gorącej zupy dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Podawać posypaną kiełkami.