Wykonanie
Pomidory i
papryka niedługo się skończą i nie mogłam sobie odmówić przyrządzenia tej banalnie prostej zupy. Piekłam akurat
dynię i dołożyłam drugą blaszkę z
papryką i
pomidorami. Taką zupę bardzo łatwo zrobić, a
kiełki roślin strączkowych są dużo lżej strawne niż suche nasiona, nie trzeba ich moczyć ani długo gotować.
Sos sojowy podbija ich smak i jest świetnym dodatkiem do takiej pełnej aromatów zupki.
Składniki (na 3 porcje)7 małych
papryk3 duże
pomidory lub 5 mniejszych1 mała główka
czosnkupęczek
natki pietruszki1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprz1 opakowanie
kiełków strączkowych na patelnię (stir fry)1 łyżka
oleju kokosowego2 łyżki
sosu sojowegoPrzygotowanieNa patelni rozgrzać
olej kokosowy i wsypać
kiełki. Wlać 2 łyżki
sosu sojowego i mieszając dusić
kiełki około 5-8 minut, aż zmiękną i staną się przyjemne w smaku. Nie należy ich solić, ponieważ
sos sojowy jest już wystarczająco słony.
Pomidory i
paprykę umyć, a z główki
czosnku ściąć wierzch. Wszystkie warzywa w całości ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec około 35-40 minut. Wyjąć blaszkę i przestudzić warzywa na tyle, aby można było zdjąć z nich skórkę bez ryzyka poparzenia. Wnętrze
papryki z nasionami bardzo łatwo usunąć po upieczeniu, podobnie jak skórkę.
Czosnek wyjąć z łupinek. Zlać płyn, który wypłynął z warzyw do garnka i dołożyć wszystkie upieczone warzywa. Zmiksować, dodać dwie szklanki
wody i zagotować. Do gorącej zupy dodać posiekaną
natkę pietruszki,
sól i
pieprz oraz
oliwę z oliwek. Podawać posypaną
kiełkami.