ßßß Cookit - przepis na Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z kiełkami strączkowymi

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z kiełkami strączkowymi

nazwa

Wykonanie

Pomidory i papryka niedługo się skończą i nie mogłam sobie odmówić przyrządzenia tej banalnie prostej zupy. Piekłam akurat dynię i dołożyłam drugą blaszkę z papryką i pomidorami. Taką zupę bardzo łatwo zrobić, a kiełki roślin strączkowych są dużo lżej strawne niż suche nasiona, nie trzeba ich moczyć ani długo gotować. Sos sojowy podbija ich smak i jest świetnym dodatkiem do takiej pełnej aromatów zupki.
Składniki (na 3 porcje)
7 małych papryk
3 duże pomidory lub 5 mniejszych
1 mała główka czosnku
pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 opakowanie kiełków strączkowych na patelnię (stir fry)
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wsypać kiełki. Wlać 2 łyżki sosu sojowego i mieszając dusić kiełki około 5-8 minut, aż zmiękną i staną się przyjemne w smaku. Nie należy ich solić, ponieważ sos sojowy jest już wystarczająco słony.
Pomidory i paprykę umyć, a z główki czosnku ściąć wierzch. Wszystkie warzywa w całości ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec około 35-40 minut. Wyjąć blaszkę i przestudzić warzywa na tyle, aby można było zdjąć z nich skórkę bez ryzyka poparzenia. Wnętrze papryki z nasionami bardzo łatwo usunąć po upieczeniu, podobnie jak skórkę. Czosnek wyjąć z łupinek. Zlać płyn, który wypłynął z warzyw do garnka i dołożyć wszystkie upieczone warzywa. Zmiksować, dodać dwie szklanki wody i zagotować. Do gorącej zupy dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Podawać posypaną kiełkami.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/10/zupa-z-pieczonej-papryki-i-pomidorow-z.html