ßßß
Składniki (na 20 kotletów)2 kg ziemniaków150 g sera cheddar3 cebule2 łyżki masła klarowanegogarść suszonego czosnku niedźwiedziego1 czubata łyżka słodkiej papryki1 słoik lub puszka zielonego groszkusól ziołowa, pieprz
PrzygotowanieSer zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki umyć, obrać, zalać wodą i ugotować z odrobiną soli do miękkości. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać cebulką i dusić podlewając wodą, aż cebulka zmięknie i się przyrumieni. Odparować nadmiar wody i odstawić. Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzić je dokładnie. Do garnka z ziemniakami dodać cebulę, 3 czubate łyżki sera, paprykę, czosnek niedźwiedzi. Utłuc zwykłym tłuczkiem na gładko, a następnie doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Najlepiej robić to drewnianą łyżką, ma długi trzonek i wygodnie się nią operuje. Gotową i doprawiona masę przestudzić, aby nie poparzyć rąk. Gdy masa przestanie być gorąca, dłońmi formować placuszki, układać na nich po odrobinie startego sera i po około 1 łyżeczce groszku. Zagarniać do siebie brzegi i formować kulki, spłaszczając je na zgrabne okrągłe lub owalne kotleciki. Jeśli ciasta jest zbyt mało i kuleczka się rozpada, spokojnie można dokleić dowolną ilość masy, żeby ukryć groszek z serem we wnętrzu kotleta. Ułożyć gotowe kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec przez 0,5 godziny.