Wykonanie
Kotlety ziemniaczane to jedna z moich ulubionych ziemniaczanych odsłon. Jest to dobry pomysł na czas, kiedy nie ma jeszcze
młodych ziemniaków, a te jesienne nie są już tak pyszne, kiedy podajemy je po prostu z
wody.
Przyprawy i
ser dodatkowo podbijają jeszcze smak
ziemniaków. Ich plastyczność w połączeniu z odrobiną
sera, nie wymaga dodatku
jaja ani innych składników wiążących. W tym przypadku, im prościej, tym smaczniej i lżej. Dlatego też kotleciki są upieczone, bez dodatkowej porcji tłuszczu, którą znajdziemy już w
serze i masełku klarowanym, na którym została uduszona
cebulka. Są smaczne nie tylko z
sałatką i sosem na ciepło, ale także zjedzone na zimno prosto z pojemniczka, np. w pracy lub szkole.

Składniki (na 20 kotletów)2 kg
ziemniaków150 g
sera cheddar3
cebule2 łyżki
masła klarowanegogarść suszonego
czosnku niedźwiedziego1 czubata łyżka
słodkiej papryki1 słoik lub puszka
zielonego groszkusól ziołowa,
pieprz

Przygotowanie
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki umyć, obrać, zalać
wodą i ugotować z odrobiną
soli do miękkości.
Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać
masło klarowane, dodać
cebulką i dusić podlewając
wodą, aż
cebulka zmięknie i się przyrumieni. Odparować nadmiar
wody i odstawić. Gdy
ziemniaki będą miękkie, odcedzić je dokładnie. Do garnka z
ziemniakami dodać
cebulę, 3 czubate łyżki
sera,
paprykę,
czosnek niedźwiedzi. Utłuc zwykłym tłuczkiem na gładko, a następnie doprawić
solą,
pieprzem i wymieszać. Najlepiej robić to drewnianą łyżką, ma długi trzonek i wygodnie się nią operuje. Gotową i doprawiona masę przestudzić, aby nie poparzyć rąk. Gdy masa przestanie być gorąca, dłońmi formować placuszki, układać na nich po odrobinie
startego sera i po około 1 łyżeczce
groszku. Zagarniać do siebie brzegi i formować kulki, spłaszczając je na zgrabne okrągłe lub owalne kotleciki. Jeśli ciasta jest zbyt mało i kuleczka się rozpada, spokojnie można dokleić dowolną ilość masy, żeby ukryć
groszek z
serem we wnętrzu kotleta. Ułożyć gotowe kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec przez 0,5 godziny.