ßßß Cookit - przepis na Kotlety ziemniaczane z groszkiem i serem cheddar

Kotlety ziemniaczane z groszkiem i serem cheddar

nazwa

Wykonanie

Kotlety ziemniaczane to jedna z moich ulubionych ziemniaczanych odsłon. Jest to dobry pomysł na czas, kiedy nie ma jeszcze młodych ziemniaków, a te jesienne nie są już tak pyszne, kiedy podajemy je po prostu z wody. Przyprawy i ser dodatkowo podbijają jeszcze smak ziemniaków. Ich plastyczność w połączeniu z odrobiną sera, nie wymaga dodatku jaja ani innych składników wiążących. W tym przypadku, im prościej, tym smaczniej i lżej. Dlatego też kotleciki są upieczone, bez dodatkowej porcji tłuszczu, którą znajdziemy już w serze i masełku klarowanym, na którym została uduszona cebulka. Są smaczne nie tylko z sałatką i sosem na ciepło, ale także zjedzone na zimno prosto z pojemniczka, np. w pracy lub szkole.
Składniki (na 20 kotletów)
2 kg ziemniaków
150 g sera cheddar
3 cebule
2 łyżki masła klarowanego
garść suszonego czosnku niedźwiedziego
1 czubata łyżka słodkiej papryki
1 słoik lub puszka zielonego groszku
sól ziołowa, pieprz
Przygotowanie
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki umyć, obrać, zalać wodą i ugotować z odrobiną soli do miękkości. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać cebulką i dusić podlewając wodą, aż cebulka zmięknie i się przyrumieni. Odparować nadmiar wody i odstawić. Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzić je dokładnie. Do garnka z ziemniakami dodać cebulę, 3 czubate łyżki sera, paprykę, czosnek niedźwiedzi. Utłuc zwykłym tłuczkiem na gładko, a następnie doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Najlepiej robić to drewnianą łyżką, ma długi trzonek i wygodnie się nią operuje. Gotową i doprawiona masę przestudzić, aby nie poparzyć rąk. Gdy masa przestanie być gorąca, dłońmi formować placuszki, układać na nich po odrobinie startego sera i po około 1 łyżeczce groszku. Zagarniać do siebie brzegi i formować kulki, spłaszczając je na zgrabne okrągłe lub owalne kotleciki. Jeśli ciasta jest zbyt mało i kuleczka się rozpada, spokojnie można dokleić dowolną ilość masy, żeby ukryć groszek z serem we wnętrzu kotleta. Ułożyć gotowe kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec przez 0,5 godziny.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/05/kotlety-ziemniaczane-z-groszkiem-i.html