Wykonanie
Brak pomysłu na obiad? Pustki w spiżarni? Potrzeba zjedzenia czegoś mniej ciężkostrawnego niż tradycyjna pizza? Pracy niewiele, a obiad czy kolacja z odrobiną fantazji gotowa. Można podać do niej dowolny sos:
pomidorowy,
czosnkowy, albo zjeść bez sosu. Składniki nie są trudne do zdobycia, a Ci którzy nie wierzą, jak wspaniałe rzeczy można wyczarować z
ziemniaków, niech zjedzą z zamkniętymi oczami i dopiero wtedy dowiedzą się, co zjedli.

Składniki (na 3 małe pizze o przekroju około 18 cm)8 dużych
ziemniaków (około 1,2 kg)50-80 g
sera feta lub dobrego
twardego sera, jak
parmezan, pecorino8 łyżek przetartych
pomidorów (passata)8
pieczarek2
jaja1 łyżka
masła klarowanego0,5 łyżeczki
solipieprz,
czosnek niedźwiedzi, trochę liści
lubczyku,
czosnek w proszku1 łyżka
masła klarowanegogaza do odciśnięcia
ziemniakówDodatki:
groszek,
oliwki,
czerwona cebula w plastrach

Przygotowanie
Pieczarki umyć, pokroić w plastry i udusić na
maśle klarowanym, leciutko podlewając
wodą. Posolić i odparować nadmiar
wody.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Włożyć do dużej miski gazę, rozłożyć i wrzucić na nią starte
ziemniaki. Zebrać końce w węzełek i odcisnąć możliwie jak najwięcej
wody (około 1,5 szklanki). Wymieszać odciśnięte
ziemniaki z
jajami i
przyprawami. Posmarować patelnię
masłem klarowanym i rozgrzać. Kłaść łyżką masę ziemniaczaną na patelnię, zostawiając od krawędzi około 2 cm wolne, żeby łatwiej było placki odwrócić na drugą stronę. Placek powinien
mieć około 1 cm grubości w momencie rozsmarowywania go na patelni. Można
łopatką pomóc sobie uformować okrągły kształt. Smażyć prawie bez tłuszczu na rumiano z obu stron, ostrożnie odwracając placki. Gotowe placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na początek trzeba nałożyć podstawowy podkład, czyli
pomidory, po 2-3 łyżki na placek, a następnie posypać leciutko
serem.
Potem pieczarki i dowolne dodatki. Na koniec odrobina
startego sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 190˚C przez około 15 minut, do momentu rozpuszczenia
sera.