Wykonanie
Prosto i szybko, ale wartościowo i smacznie.Wysiłek znikomy, ale smak wyśmienity i sytość gwarantowana! Bez wyrastania ciasta i długiego oczekiwania. Bez glutenu i z minimalną ilością zabiegów, aby powstało zaskakujące danie. Ogromną zaletą
cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Posiada także właściwości odkwaszające organizm, jest lekkostrawna i wspomaga proces trawienia. Ponieważ sama ma bardzo neutralny smak, stanowi doskonały grunt do przygotowania innych, bardziej intensywnych w smaku potraw. Minimalna kaloryczność i niska zawartość węglowodanów, to kolejne zalety. Chociaż... nie należy zapominać o patrzeniu na posiłki bardziej całościowo, ponieważ optymalny poziom energii i składników powinien być dostarczany stosownie do naszych potrzeb indywidualnych, a nie jedynie do bezosobowych zaleceń. Słuchajmy swojego organizmu i nie lekceważmy go, a on najlepiej podpowie, co nam służy najbardziej.

Składniki (2-3 małe porcje)4 szklanki
cukinii startej na tarce do jarzyn (ilość przed odciśnięciem)0,5 szklanki
mąki kokosowej2 duże
jaja lub 3 małe0,5 łyżeczki
soli himalajskiej1 łyżeczka
czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka sproszkowanego
czosnkuszczypta
pieprzu cayenne1 łyżka
oliwy z oliwek do posmarowania papieru do pieczenialniana ściereczka lub gaza do odciśnięcia
cukiniiDodatki100 g
sera feta owczego lub 4 łyżki
parmezanu startego na proszek1
czerwona cebula pokrojona w plastrygarść posiekanych
oliwekumyte liście
szpinaku6 łyżek przetartych
pomidorów
PrzygotowanieStartą
cukinię włożyć do rozłożonej ściereczki lub gazy, utworzyć zawiniątko i mocno odcisnąć. Powinno wypłynąć z węzełka około ¾ szklanki soku z
cukinii. Odciśniętą
cukinię włożyć do miski, wbić
jaja, dodać
sól i
przyprawy oraz
mąkę kokosową. Wymieszać i odczekać kilka minut, po czym wyrobić ręką kleiste ciasto. Posmarować
oliwą papier do pieczenia w miejscach, gdzie chcemy uformować pizzę (gdy nie smaruję, czasem trudno odkleić pizzę od papieru i przenieść na talerz). Ulepić z ciasta 3 kulki i każdą rozpłaszczyć na blaszce z nasmarowanym papierem. Nadać plackom okrągły, dość równy kształt, grubość placków to mniej więcej 1 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C i podpiekać przez około 15-17 minut. Po tym czasie wyjąć pizze i udekorować. Najpierw
pomidory na spód, czyli rozsmarować je równą warstwą na wszystkich plackach,
potem posypać je pokruszoną
fetą i ułożyć dodatki. To może być każdy składnik, który lubicie. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 10-15 minut, aż
ser się rozpuści i składniki zaczną rozsiewać w kuchni swoje aromaty.
