ßßß
Składniki (2-3 małe porcje)4 szklanki cukinii startej na tarce do jarzyn (ilość przed odciśnięciem)0,5 szklanki mąki kokosowej2 duże jaja lub 3 małe0,5 łyżeczki soli himalajskiej1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka sproszkowanego czosnkuszczypta pieprzu cayenne1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowania papieru do pieczenialniana ściereczka lub gaza do odciśnięcia cukiniiDodatki100 g sera feta owczego lub 4 łyżki parmezanu startego na proszek1 czerwona cebula pokrojona w plastrygarść posiekanych oliwekumyte liście szpinaku6 łyżek przetartych pomidorów
PrzygotowanieStartą cukinię włożyć do rozłożonej ściereczki lub gazy, utworzyć zawiniątko i mocno odcisnąć. Powinno wypłynąć z węzełka około ¾ szklanki soku z cukinii. Odciśniętą cukinię włożyć do miski, wbić jaja, dodać sól i przyprawy oraz mąkę kokosową. Wymieszać i odczekać kilka minut, po czym wyrobić ręką kleiste ciasto. Posmarować oliwą papier do pieczenia w miejscach, gdzie chcemy uformować pizzę (gdy nie smaruję, czasem trudno odkleić pizzę od papieru i przenieść na talerz). Ulepić z ciasta 3 kulki i każdą rozpłaszczyć na blaszce z nasmarowanym papierem. Nadać plackom okrągły, dość równy kształt, grubość placków to mniej więcej 1 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C i podpiekać przez około 15-17 minut. Po tym czasie wyjąć pizze i udekorować. Najpierw pomidory na spód, czyli rozsmarować je równą warstwą na wszystkich plackach, potem posypać je pokruszoną fetą i ułożyć dodatki. To może być każdy składnik, który lubicie. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 10-15 minut, aż ser się rozpuści i składniki zaczną rozsiewać w kuchni swoje aromaty.