Wykonanie
Jesień to czas dyni i mam swoje ulubione odmiany tego warzywa. Najbardziej lubię
dynię olbrzymią, ale nie przechowuje się tak długo jak
dynia Hokkaido, którą z kolei można zjadać ze skórką.Tak naprawdę uwielbiam smak każdej dyni: w prostym musie z
bananem, jako pikantny mix
pomidorowy, pastę do
pieczywa, w ciastach,
chlebie, muffinkach. Po prostu, mój świat
dynią stoi, kiedy jest sezon na to wspaniałe warzywo. Warto spróbować każdej odmiany, którą uda nam się dostać i czarować, czarować... Domowników, świat, siebie... Smakiem dyni oczywiście!A właściwości zdrowotne też są niemałe: B - karoten, witaminy z grupy B, potas i co ważne, bardzo niska zawartość
sodu. Niech nadciśnieniowcy i mamy maluszków zwrócą uwagę na to warzywo, jeżeli ignorowali je do tej
pory. A najlepiej, by Ci, którzy dotąd go nie jadali, spróbowali bez uprzedzeń i sami ocenili, czy to jest to.

Składniki (4 porcje)1
dynia Hokkaido (około 1,5 kg surowej) upieczona w piekarniku. Jak to zrobić, patrz tutaj .1 duży
por1 puszka
pomidorów w kawałkach (w sezonie koniecznie świeże)0,5 szklanki
mleka kokosowego1
marchewka starta na tarce0,5 małej
ostrej papryczkigarść posiekanej
natki pietruszki10 listków
bazylii drobno posiekanych4 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwekGrzanki2 kromki
chleba2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę2 łyżeczki
oliwy z oliwekPosmarować
chleb oliwą wymieszaną z
czosnkiem, pokroić na kosteczki, rozłożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut, aż grzanki się podpieką i wyschną (temp. 180˚C).

PrzygotowanieDo garnka wrzucić
marchew, papryczkę,
pora i
czosnek. Zalać
wodą tak, aby przykryła warzywa. Gdy warzywa będą miękkie, dodać upieczoną
dynię w kawałkach,
pomidory,
natkę pietruszki i
bazylię. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Doprawić i dodać
oliwę i
mleko kokosowe. Zmiksować. Podawać z grzankami czosnkowymi. U mnie z
jasnego żytniego chleba, patrz tutaj .