Wykonanie
Od dawna nie kupuję gotowych
ciastek. Po pierwsze, dlatego, że swoje
słodycze, dokładnie wiem, z czego robię. Po drugie, bo upływa sporo czasu zanim zbiorę zapał i desperacką chęć zjedzenia czegoś słodkiego, a do tego momentu radzę sobie zupełnie dobrze bez
słodyczy. Każdy swój wypiek realizuję z dużą przyjemnością i radosnym oczekiwaniem. A kiedy widzę uśmiechnięte i zadowolone twarze
bliskich, wtedy myślę już o następnym pomyśle na coś słodkiego.Nie martwcie się, jeżeli brak Wam
płatków kasztanowych. Można je zastąpić
kukurydzianymi.

Bardzo Was zachęcam do ulubionego ozdabiania swoich wypieków i zabawy gotowaniem i pieczeniem. Moment, kiedy ze zwieszoną głową przestępujemy próg kuchni, bo przecież musimy coś ugotować jest tym, w którym trzeba zrobić przerwę i odnaleźć na nowo pasję do gotowania. Lepiej wtedy skupić się na szybkich, wartościowych potrawach z dużą ilością warzyw, które nie są absorbujące czasowo, a coś poważniejszego zostawić na weekendy. I nie myśleć o tym tak wiele. Po prostu zajrzeć do lodówki, ocenić sytuację i… gotować.
Ciasteczka cytrynowe z posypką
kasztanowąSkładniki (na około 25
ciasteczek)
Ciastka2 i ¼ szklanki
mąki razowej orkiszowej100 g miękkiego
masła2
jaja¼ szklanki nierafinowanego
cukru1, 5 łyżeczki
proszku do pieczenia na kamieniu winnym4 łyżki
skórki cytrynowej kandyzowanej2 łyżki
soku z cytryny lub
limonkiszczypta
solimąka do podsypania
ciastekPosypka4 łyżki
płatków z
kasztanów lub kukurydzianych1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią0,5 łyżeczki
cynamonu
PrzygotowanieSkładniki na posypkę rozdrobnić w blenderze na gruby proszek, można też utrzeć w moździerzu. Składniki na
ciastka oprócz
masła i jaj, wymieszać, dodać
masło,
jaja i zagnieść ciasto podobne do kruchego. Uformować kulę. Podsypując
mąką, rozwałkować placek i wycinać dowolną foremką
ciastka o grubości około 0,6 cm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować
wodą. Posmarowane
ciastka posypać posypką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec około 10 minut.