Wykonanie
Pomysł na to pyszne danie podsunęła mi Beatka z Katalog Smaków. także zajrzyjcie również TUMoje danie całkiem podobne, ale
mięsko i farsz zmodyfikowałam. To naprawdę wykwintny obiad i warto poświęcić trochę czasu, by go przygotować. Na pewno zaspokoić nie tylko głód zebranych przy
stole, ale również ich doznania wzrokowo- smakowe.



SKŁADNIKI:1,5 kg
schabuNa farsz:10 dag
grzybów mrożonych ( u mnie podgrzybki)2 łyżki pasty z
suszonych pomidorów ( kupuję w Biedronce )1
cebula15 dag
sera żółtego ( tu bez szczególnych wskazań)2 łyżki
masła klarowanegoMarynata:2 łyżki
majeranku3 ząbki
czosnku1 łyżeczka zmielonej
kolendry4
ziela angielskie mielone1/2 łyżeczki
pieprzu świeżo zmielonego1 łyżka
soli4 łyżki
oliwyWYKONANIE:
Schab płuczemy i osuszamy ręcznikiem. nacinamy przez środek robią jak największą kieszeń. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Nacieramy nimi
mięso. Można natrzeć również kieszeń od środka. Dobrze gdyby
mięso poleżało tak przynajmniej dobę, wtedy ładnie przejdzie marynatą.Przygotowanie farszu :
Grzyby jeszcze zmrożone płuczemy i kroimy na drobne kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę podsmażmy lekko na
maśle.Dodajemy
grzyby i dusimy pod przykryciem ok 15-20 min. Doprawiamy
sola pieprzem.Do wystudzonych
grzybów dodajemy starty
żółty ser, suszoną pastę z
pomidorów i łączymy składniki.Tak przygotowanym farszem nadziewamy
schab. Dokładnie do końca napełniamy kieszeń.
Mięso owijamy folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1, 5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odwijamy
mięso z foli i pieczemy jeszcze ok 40 - 50 min. Powinno ładnie się przyrumienić.Kroimy w plastry podajemy z
ziemniakami lub
kaszą. U mnie dodatkowo do całości
sos grzybowy (dla chętnych).Polecam również inne bardzo smaczne danie
Kurczak faszerowany


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.