Wykonanie
Składniki na Karpatkę można kupić , gotowe, ale można również upiec z własnego przepisu. Proponuję ten drugi wariant. Ciasto i masa na pewno będą zdecydowanie lepsze. Dzisiaj Karpatka z przepisu Ewy Wachowicz. Bardzo lubię przepisy Ewy, ponieważ są proste, a jednocześnie mają swoją duszę. Link do strony Ewy Wachowicz na moim blogu, po lewej stronie, na dole.


SKŁADNIKIMasa budyniowa1
budyń waniliowy½ l -
mleka2
jajka1
żółtkocukier waniliowy30 dag
masła1 szklanka -
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny1 kieliszek
spirytusuSkładniki na ciastoszklanka
wody½ kostki
margarynyszczypta
cukruszczypta
soliszklanka
mąki tortowej5
jajekWYKONANIECiasto .
Wodę zagotowujemy z
margaryną,
cukrem i
solą. Robimy to na małym ogniu, dodajemy
mąkę i szybko mieszając łyżką, czekamy aż
zrobi się jednolita szklista masa. Wystudzone ciasto przekładamy do miksera. Miksujemy dodając po 1
jajku.Ciasto dzielimy na 2 części. Wykładamy na dwie jednakowe blaszki wysmarowane i posypane
mąką Pieczemy w temperaturze 180 st. C. Jak się upiecze zmniejszamy temperaturę do ok. 100 st. C i suszymy przy uchylonych drzwiczkach.Przygotowanie masy.Odlewamy 1/3 szklanki
mleka.
Jajka i
żółtko roztrzepujemy, dodajemy
budyń,
cukier waniliowy i 1/3 szklanki zimnego
mleka. Pozostałe
mleko zagotowujemy, do wrzątku wlewamy
mleko z
budyniem i jeszcze raz zagotowujemy.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Dolewamy
sok z cytryny i
spirytus.Na pofałdowane ciasto wykładamy masę budyniową, Przykrywamy drugim plackiem górami do góry.Posypujemy
cukrem pudrem.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.