ßßß

SKŁADNIKI1 kg. mąki pszennej100 g. świeżych drożdży200 g. masła1 szklanka cukru kryształ8 żółtek2 jajka2 szklanki mleka2 łyżki spirytusupowidła śliwkowe lub marmolada z różyskórka starta z jednej cytrynykostka smalcu i butelka oleju do smażeniaWYKONANIEMleko lekko podgrzewamy. Część mleka mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 min.Roztapiamy masło. Żółtka, jajko i resztę cukru ubijamy na parze, aż powstanie puszysta masa.Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, resztę mleka, startą skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto. Najlepiej ręką.Podczas wyrabiania, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Powinno być szkliste i odchodzić od reki.Pod koniec dodajemy spirytus i ponownie wyrabiamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 50 min ).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany grubo mąką blat i rozwałkowujemy do grubości około 1 cm. Wykrawamy z niego krążki o średnicy. (Używam szklanki).
Na połowę krążków nakładamy nadzienie i przykrywamy pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepiamy. Następnie szklanką odcinamy zlepione brzegi.
Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie. Przykrywamy ściereczką Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu w dużym naczyniu z obu stron. Pączki powinny swobodnie pływać.
Układamy na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.Posypujemy cukrem pudrem (najlepiej jeszcze ciepłe) wtedy cukier troch się rozpuści.Można również polukrować


SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.