ßßß

1 , 5 szklanki puree z upieczonej dyni4 łyżki jogurtu naturalnego2 jajka (żółtka i białka osobno)łyżka oleju kokosowego (można też użyć np. oleju słonecznikowego)3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanegodo 1,5 szkl. mąki kukurydzianej (lub zwykłej mąki pszennej)szczypta soli, cynamon, cukier z prawdziwą waniliąJak przygotować puree z upieczonej dyni ?Dynię razem ze skorupką kroimy na pół a następnie na mniejsze kawałki. Umieszczamy ją w żaroodpornym naczyniu miąższem do dołu tak by w razie przypieczenia przypiekła się od góry jedynie skórka) i pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez minimum pół godziny (w trakcie pieczenia można sprawdzać widelcem czy wchodzi on już delikatnie w kawałki dyni i czy jest już ona wystarczająco miękka). Miękką upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i miąższ delikatnie odrywamy od skórki. Puree można dodatkowo ugnieść widelcem albo zblendować w blenderze. Takie puree można wykorzystać od razu lub zamrozić i wykorzystać je później.Puree z dyni wymieszać z jogurtem naturalnym, żółtkami jajek, rozpuszczonym olejem kokosowym. Dodać szklankę mąki i przyprawy (szczyptę soli, cynamon, odrobinę cukru waniliowego). Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać pozostałe po l szklanki mąki. Białka ubić osobno a następnie pianę dodać delikatnie do masy. Wymieszać łyżką aż składniki się połączą. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i smażyć na niej placuszki z dwóch stron aż się ładnie zarumienią.