ßßß

(porcja dla 2 osób)150 g mąki (zwykłej pszennej lub pełnoziarnistej)3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanegoszklanka mleka2 jajka (żółtka i białka osobno)dodatki: rodzynki namoczone w rumie, prażone migdały, konfitura, cukier puderMąkę wymieszać na gładko ze szczyptą soli, cukrem i mlekiem. Dodać do ciasta oba żółtka. Do białek dodać szczyptę soli i ubić z nich sztywną pianę. Rodzynkiosączyć z rumu irazem zmigdałami dodać do ciasta. Do ciasta domieszać najpierw jedną trzecia piany z białek a następnie delikatnie rozprowadzić resztę piany. Na patelni o średnicy ok. 26cm roztopić łyżkę oleju kokosowego (lub innego tłuszczu).Ciasto lać na patelnię i smażyć ok. 2-3 minuty aż spód się zetnie. Gdy spód się ładnie zarumieni odwrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyc go i dwoma widelcami delikatnie rozerwać na małe kawałki. Podawać z konfiturą lub świeżymi owocami, posypane cukrem pudrem. Smacznego!(Na podstawie przepisu z październikowo - listopadowego wydania czasopisma Sielskie Życie.)