ßßß Cookit - przepis na Omlet cesarski czyli tzw. kaiserschmarn

Omlet cesarski czyli tzw. kaiserschmarn

nazwa

Wykonanie

Niektórzy mogą go znać pod nazwą kaiserschmarrn, dla innych może to być omlet austriacki a moja Mama szybko skojarzyła go z grzybkiem, którego smak pamięta z dzieciństwa. Niezależnie od nazwy omlet cesarski to po prostu pyszny pomysł na śniadanie, które przygotujemy w 15 min. Mój Ukochany go uwielbia (tak jak wszystkie inne śniadania na słodko) a i ja również bardzo chętnie go przygotowuję. Szczególnie teraz gdy za oknami zimno i rano witają nas chłodne poranki powinniśmy pamiętać o tym by jeść śniadania na ciepło. Pamiętajmy, że np. jogurt czy owoce mają właściwości wychładzające. W sezonie jesienno zimowym należy na śniadanie zjeść coś co nas rozgrzeje.
(porcja dla 2 osób)
150 g mąki (zwykłej pszennej lub pełnoziarnistej)
3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
szklanka mleka
2 jajka (żółtka i białka osobno)
dodatki: rodzynki namoczone w rumie, prażone migdały, konfitura, cukier puder
Mąkę wymieszać na gładko ze szczyptą soli, cukrem i mlekiem. Dodać do ciasta oba żółtka. Do białek dodać szczyptę soli i ubić z nich sztywną pianę. Rodzynkiosączyć z rumu irazem zmigdałami dodać do ciasta. Do ciasta domieszać najpierw jedną trzecia piany z białek a następnie delikatnie rozprowadzić resztę piany. Na patelni o średnicy ok. 26cm roztopić łyżkę oleju kokosowego (lub innego tłuszczu).
Ciasto lać na patelnię i smażyć ok. 2-3 minuty aż spód się zetnie. Gdy spód się ładnie zarumieni odwrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyc go i dwoma widelcami delikatnie rozerwać na małe kawałki. Podawać z konfiturą lub świeżymi owocami, posypane cukrem pudrem. Smacznego!
(Na podstawie przepisu z październikowo - listopadowego wydania czasopisma Sielskie Życie.)
Źródło:http://www.slodkalatte.pl/2014/10/omlet-cesarski-czyli-tzw-kaiserschmarrn.html