Wykonanie
Niektórzy mogą go znać pod nazwą kaiserschmarrn, dla innych może to być omlet austriacki a moja Mama szybko skojarzyła go z
grzybkiem, którego smak pamięta z dzieciństwa. Niezależnie od nazwy omlet cesarski to po prostu pyszny pomysł na śniadanie, które przygotujemy w 15 min. Mój Ukochany go uwielbia (tak jak wszystkie inne śniadania na słodko) a i ja również bardzo chętnie go przygotowuję. Szczególnie teraz gdy za oknami zimno i rano witają nas chłodne poranki powinniśmy pamiętać o tym by jeść śniadania na ciepło. Pamiętajmy, że np.
jogurt czy
owoce mają właściwości wychładzające. W sezonie jesienno zimowym należy na śniadanie zjeść coś co nas rozgrzeje.


(porcja dla 2 osób)150 g
mąki (zwykłej pszennej lub pełnoziarnistej)3 łyżki
cukru trzcinowego nierafinowanegoszklanka
mleka2
jajka (
żółtka i
białka osobno)dodatki:
rodzynki namoczone w
rumie, prażone
migdały,
konfitura,
cukier puderMąkę wymieszać na gładko ze szczyptą
soli,
cukrem i
mlekiem. Dodać do ciasta oba
żółtka. Do
białek dodać szczyptę
soli i ubić z nich sztywną pianę. Rodzynkiosączyć z
rumu irazem
zmigdałami dodać do ciasta. Do ciasta domieszać najpierw jedną trzecia piany z
białek a następnie delikatnie rozprowadzić resztę piany. Na patelni o średnicy ok. 26cm roztopić łyżkę
oleju kokosowego (lub innego tłuszczu).Ciasto lać na patelnię i smażyć ok. 2-3 minuty aż spód się zetnie. Gdy spód się ładnie zarumieni odwrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyc go i dwoma widelcami delikatnie rozerwać na małe kawałki. Podawać z
konfiturą lub świeżymi
owocami, posypane
cukrem pudrem. Smacznego!(Na podstawie przepisu z październikowo - listopadowego wydania czasopisma Sielskie Życie.)