Wykonanie
mar 26th Tort urodzinowyPrzedstawiamy Wam wyrafinowany w swej prostocie tort urodzinowy.
Czekoladowy biszkopt z
bitą śmietaną, bez żadnych sztucznych aromatów, wytrawny i skromny, tylko dekoracja zdradza jego przeznaczenie…

Składniki
biszkoptu:- 8 jaj (ok. 425g),– 150g
cukru,– 150g
mąki tortowej,– 4 łyżki (25g)
kakao.W przypadku, gdy dysponujemy robotem kuchennym, całe
jaja ubijamy z
cukrem. Gdy mamy zwykły mikser / trzepaczkę – najpierw ubijamy
białka z
cukrem, a
potem dodajemy
żółtka. Do puszystej masy jajecznej z dodatkiem
cukru włączamy
mąkę wymieszaną z
kakao, przesiewając przez sitko, aby napowietrzyć
mąkę. Ponieważ nie wszystkie
jaja są takie same i wilgotność
mąki też bywa różna, należy
mąkę z
kakao wsypywać stopniowo (mieszając łyżką) i tylko do momentu, aż wystąpi trudność z połączeniem
mąki i masy. Może się więc zdarzyć, że trochę
mąki zostanie.Ciasto wlewamy do średniej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut (my na I poziomie od dołu).Po ostygnięciu, przekrawamy
biszkopt ostrym nożem na 3 części. Teraz ubijamy:- 500ml
śmietany 30% (gdy mamy taką zebraną z pasteryzowanego
mleka – nie dodajemy zagęstników),– 16g miałkiego
cukru wanilinowego (może być własnej roboty z
wanilią),– płaską łyżkę
cukru pudru,– (ewentualnie) 2 zagęstniki śmietanfixy.

Jeżeli jesteście ciekawi, jak robi się takie
czekoladowe ażurowe listki – zaopatrzcie się w
gorzką czekoladę albo lepiej
polewę czekoladową (taką w saszetce do podgrzania) i wyciskajcie ją cienkim strumieniem na papier do pieczenia w fantazyjne wzory. Jak kształty zastygną z łatwością zdejmiejcie je z papieru.Miłego pieczenia!