ßßß Cookit - przepis na Tort przekładamy bitą śmietaną i dekorujemy.

Tort przekładamy bitą śmietaną i dekorujemy.

nazwa

Wykonanie

mar 26th Tort urodzinowy
Przedstawiamy Wam wyrafinowany w swej prostocie tort urodzinowy. Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną, bez żadnych sztucznych aromatów, wytrawny i skromny, tylko dekoracja zdradza jego przeznaczenie…
Składniki biszkoptu:
- 8 jaj (ok. 425g),
– 150g cukru,
– 150g mąki tortowej,
– 4 łyżki (25g) kakao.
W przypadku, gdy dysponujemy robotem kuchennym, całe jaja ubijamy z cukrem. Gdy mamy zwykły mikser / trzepaczkę – najpierw ubijamy białka z cukrem, a potem dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej z dodatkiem cukru włączamy mąkę wymieszaną z kakao, przesiewając przez sitko, aby napowietrzyć mąkę. Ponieważ nie wszystkie jaja są takie same i wilgotność mąki też bywa różna, należy mąkę z kakao wsypywać stopniowo (mieszając łyżką) i tylko do momentu, aż wystąpi trudność z połączeniem mąki i masy. Może się więc zdarzyć, że trochę mąki zostanie.
Ciasto wlewamy do średniej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut (my na I poziomie od dołu).
Po ostygnięciu, przekrawamy biszkopt ostrym nożem na 3 części. Teraz ubijamy:
- 500ml śmietany 30% (gdy mamy taką zebraną z pasteryzowanego mleka – nie dodajemy zagęstników),
– 16g miałkiego cukru wanilinowego (może być własnej roboty z wanilią),
– płaską łyżkę cukru pudru,
– (ewentualnie) 2 zagęstniki śmietanfixy.
Jeżeli jesteście ciekawi, jak robi się takie czekoladowe ażurowe listki – zaopatrzcie się w gorzką czekoladę albo lepiej polewę czekoladową (taką w saszetce do podgrzania) i wyciskajcie ją cienkim strumieniem na papier do pieczenia w fantazyjne wzory. Jak kształty zastygną z łatwością zdejmiejcie je z papieru.
Miłego pieczenia!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=231