Wykonanie
Wymieszałam, posiekałam, zagniotłam, wygniotłam i upiekłam, wszystko zajęło trochę ponad 30 minut. Trójkąty owsiane to konieczność w mojej diecie w tej chwili. Jest to w miarę zdrowa przekąska, która mam nadzieję, pomoże oszukać mój nieposkromiony apetyt. Tak właśnie mam wiosną, budzę się do życia, do aktywności przede wszystkim fizycznej, ale również intelektualnej i twórczej, no i chyba dlatego potrzebuje więcej kalorii. Jednocześnie, wiosna to nowa garderoba, chęć wyglądania bardzo dobrze, nie można przecież sobie pozwolić w tym czasie na przybranie na wadze i zmianę rozmiaru ubrań. Co robić? Odmawiać sobie w nieskończoność? To niewykonalne. To frustrujące.Wymyśliłam więc trójkąty owsiane i batony
bananowe. Takie snacki wpisują się w zdrowe śniadanie, pierwsze czy drugie, albo w ciągu dnia, w przekąskę zamiast ciasta czy
czekolady.

Skladniki: na formę 27cm - 12 trójkątów150g
płatków owsianych górskich90g
masła lekko miękkiego, pokrojonego w kawałki1
jajko1/2 kubka
cukru brązowegoszczypta
solikilka
suszonych moreli, pokrojonych na kawałki
papaya suszona - kilka sztuk pokrojonych na kawałkigarść
orzechów włoskich posiekanych na grube kawałki
ananas suszony
płatki migdałowe - garść2-3 łyżki
miodugarść
orzeszków ziemnychkilkanaście
truskawek suszonych ( zrobiłam je latem w suszarce do
grzybów )1/2
banana, pokrojonego w plasterki, do dekoracji

Jak zrobiłam:Wszystkie składniki suche wymieszałam, dodałam
masło i
jajko, zagniotłam ciasto w kleistą masę.Masę wyłożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowałam równą warstwę na dnie blaszki, ubiłam dłonią w zbitą warstwę.Na wierzchu ułożyłam plasterki
banana.Piekłam przez 30-35 minut, aż wierzch był lekko przyrumieniony. Ciasto może robić wrażenie niedopieczonego, stężeje po wystudzeniu.Dodatki, czyli
owoce suszone czy
orzechy, można zmieniać w zależności od upodobań. Ilość
cukru też można regulować. W tych proporcjach przekąska jest słodka, ale nie za bardzo. Można również użyć dwóch rozgniecionych
bananów zamiast
jajka i
masła.