Wykonanie
Bez
słodyczy nie da się żyć. Wiem, co mówię, próbowałam, walczyłam ze sobą i nałogiem jedzenia
słodyczy bardzo dzielnie i długo. Nie
jadłam ciast ani
czekolady przez blisko dwa lata, piekąc ciasta nałogowo w tym czasie w ramach rekompensaty. Jedynym słodkim składnikiem mojej diety była łyżeczka
miodu do porannej kanapki. I co? I nic.Nie wyleczyłam się z potrzeby jedzenia
cukru, tłumiłam ją, a każdy dzień to było odmawianie sobie. Mogłam dalej sobie odmawiać, mam silną wolę i charakter, ale jakoś tak przestałam widzieć sens aż tak radykalnej diety.Powinnam wspomnieć wcześniej, że podstawą mojego jadłospisu przed zmianą były węglowodany, a dokładniej ciasta i
czekolada. To musiałam zmienić. Zdrowe jedzenie wcale nie oznacza, że ze
słodyczy trzeba zrezygnować całkowicie. Dzisiaj jadam
czekoladę od czasu do czasu, pozwalam sobie też na zdrowe
słodycze, które robię sama, na przykład batony owsiane, jak te dzisiejsze, z
cukrem trzcinowym, albo z
miodem i
bananem, bez tłuszczu, te następnym razem.


Składniki: na 12 - 16 batoników110g
oleju kokosowego110 - 120g
cukru trzcinowego220g
płatków owsianych - im drobniejsze, tym lepsze, ja użyłam zwykłych
płatków górskich i też się sprawdziłyduża łyżka golden
syrup ( znalazłam go w Marks&Spencer, podobno jest również dostępny w sklepach ze zdrową żywnością )garść posiekanych
orzechów laskowych50g
żurawiny suszonej100g
moreli suszonych dobrej jakości, pokrojonych w małe kawałeczkiszczypta
soli1 łyżeczka
kardamonu w proszku


Jak zrobiłam:1. W rondelku rozpuściłam
olej kokosowy, dodałam do niego
syrop i
cukier trzcinowy. Wymieszałam, aż powstała w miarę gładka płynna masa.2. Wsypałam
płatki owsiane, wymieszałam bardzo dokładnie, dodałam
sól i
imbir, wymieszałam. Wrzuciłam
owoce suszone i
orzechy, połączyłam wszystko.3. Formę 20x20cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę przełożyłam do formy, wyrównałam, ubiłam łyżką. Piekłam w 190'C przez 15 minut, aż brzegi lekko zbrązowiały.Po wyjęciu pokroiłam na batony, chociaż z jedzeniem trzeba poczekać, aż masa wystygnie i stężeje.


Batony owsiane z
morelami,
orzechami i
żurawiną są lepsze każdego dnia. Można je jeść na śniadanie, zamiast owsianki, na podwieczorek, czy w pracy, na drugie śniadanie. Poza tym, są doskonałą przekąską po bieganiu czy siłowni.Przygotowanie ich jest bardzo łatwe, a czas, łącznie z czasem pieczenia, to nawet nie 30 minut.