Wykonanie
Święta już niedługo, czas pomyśleć o wyszukanych, nietuzinkowych wypiekach.Piernik, sernik czy makowiec to
absolutna konieczność.Jednak nie jedyna.Nic tak nie zdobi stołu jak talerze pełne pierniczków i kruchych
ciasteczek o różnych kształtach, zdobieniach i kolorach.
Ciasteczka dają
pole do popisu, można się wykazać pomysłowością i oryginalnością.Zaczęłam się przygotowywać do tematu i oto pierwszy z wypieków, włoskie
ciasteczka, które są niezwykłą kompozycją smaków i składników dopełnioną przez
pokrycie ich lukrem o cudownie
migdałowym smaku dzięki likierowi
Amaretto.Wyglądają efektownie,
lukier o
mleczno karmelowym zabarwieniu jest wyjątkowo apetyczny a
ciasteczka pięknie prezentują się na
białym talerzu i świątecznym obrusie.

Składniki:1 kostka
masła1/2 kubka
cukru + 2 łyżkiłyżeczka
soli, dla podniesienia smaku1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
cynamonu1
jajko1 1/4 kubka
mąki; użyłam białej
mąki pszennej, ale następnym razem będą z
mąki orkiszowej1/2 kubka
suszonych moreli, pokrojonych1/4 kubka prażonych
migdałów, posiekanych1/2 kubka
orzeszków piniilukier:1 3/4 kubka
cukru pudru5 łyżek
likieru Amaretto

Jak zrobiłam:1. Wymieszałam
masło z
cukrem,
solą,
wanilią i
cynamonem. Dodałam
jajko,
mąkę,
morele,
migdały i pinii i szybko wyrobiłam ciasto.2. Uformowałam 2 walce o średnicy 2 . 5 - 3cm. Zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na godzinę.


3. Każdy z kawałków zimnego ciasta pokroiłam na około 1 centymetrowe kawałki. Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem.4. Piekarnik rozgrzałam do 180'C.
Ciasteczka piekłam przez 15 minut, są delikatne i łatwo je przypalić. Zostawiłam na blaszce, aż stężały a
potem przełożyłam na kratkę do wystygnięcia.
Lukier:
Cukier puder dokładnie roztarłam z
Amaretto a
potem pokryłam lukrem
ciasteczka; muszą być zupełnie zimne bo inaczej
lukier spłynie.
