Wykonanie
To ciasto to, obok baklawy, kwintesencja greckich
słodyczy. Pojawia się zawsze na bogato zastawionym greckim
stole przy różnych okazjach.Nie jest tak słodkie jak baklawa, chociaż tradycyjnie nasączone
syropem jest zdecydowanie przysmakiem dla tych, którzy lubią wysoki stopień zasłodzenia.
Orzechy komponują się świetnie z tą
słodyczą i ją równoważą. Doprawione
korzennymi przyprawami ma głęboki i wyrazisty smak.Deser godny uwagi i polecenia.

Składniki:300g grubo posiekanych
orzechów włoskich300g
cukru10
jajek2 duże łyżki
bułki tartej albo pokruszonego suchego
pieczywa1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonych
goździków1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka
sody oczyszczonejsok i starta skórka z połowy
pomarańczy
Jak zrobić:1. Ubij
białka jajek na bardzo sztywną pianę. Odstaw.2.
Żółtka jajek ubij z
cukrem, a kiedy będą już białe dodawaj stopniowo
orzechy, pokruszone
pieczywo,
goździki, gałkę i
cynamon.3. na końcu dodaj ubite
białka i delikatnie wymieszaj.4. Wyłóż masę do formy dobrze nasmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200'C i piecz przez około 1 godzinę.
Syrop:1 i 1/2 kubka
cukru2
kubki wodystarta skórka z 1
pomarańczy1 laska
cynamonu1/2 kieliszka
koniakuJak zrobić:Gotuj wszystkie składniki
syropu przez 15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i jeszcze gorące polewaj
syropem, łyżka po łyżce, aż ciasto wypije całość.

Ciasto można posypać drobno siekanymi
orzechami włoskimi.Jest doskonałe do
kawy, można je podawać z
lodami śmietankowymi albo czekoladowymi, albo z
bitą śmietaną.