Wykonanie
Finansjerki to francuskie słodkie przekąski dla koneserów z racji wyjątkowo wyszukanego smaku.Podobno miały to być
ciasteczka dla francuskich finansistów, stąd nazwa, którzy
mieli zwyczaj wyskakiwania na szybką przekąskę w przerwie. Żeby nie pobrudzili swoich
drogich i eleganckich garniturów, wymyślono finansjerki, czyli małe konkretne co nie co.Przepis znalazłam na blogu Helen Dujardin, która stworzyła go w wersji bezglutenowej.
Mąki jest bardzo niewiele w tych babeczkach, a ta odrobina może być bezglutenowa.Czas
rabarbaru, stąd te są z
rabarbarem, ale można go zastąpić z powodzeniem innymi
owocami.
Składniki: na 12 sztukfinansjerki:115g
masła100g
cukru pudru60g mielonych
migdałów50g
mąki ryżowej (dla bezglutenowców), albo pszennej w wersji zwykłejszczypta
soli4 duże
białka jajek1 kubek duszonego
rabarbarurabarbar:1/4 kubka
wodysok wyciśnięty z 1
cytryny1 i 1/2 kubka pokrojonego na 1.5cm kawałki
rabarbaru1 duża łyżka
cukruJak zrobiłam:
rabarbar:Wszystkie składniki zalewy umieściłam w garnku, zagotowałam, zmniejszyłam ogień i wrzuciłam
rabarbar. Dusiłam przez 2 - 3 minuty na wolnym ogniu. Wyjęłam na talerz delikatnie łyżką cedzakową i odstawiłam na bok.finansjerki:1. Piekarnik rozgrzałam do 190'C. Przygotowałam blaszkę do mufinów, wyłożyłam otworki papilotkami.2. W średniej wielkości rondelku, na średnim ogniu, topiłam
masło przez 5 minut, aż się zrobiło
orzechowo brązowe, nawet leciutko przypalone.
Potem ostudziłam i odcedziłam ciemny osad, który powstał na dnie.3. W misce wymieszałam
mąkę,
cukier puder,
migdały i
sól. Dodałam
białka i ubijałam mikserem na małych obrotach, aż składniki masy były dokładnie połączone. Dodałam
masło, zwiększyłam obroty miksera i ubijałam aż całość była zupełnie gładka.4. Masę rozłożyłam równo w papilotkach, a na wierzchu położyłam po kilka kawałków
rabarbaru.5. Piekłam przez 20 minut, aż babeczki zbrązowiały.6. Kiedy lekko przestygły posypałam
cukrem pudrem, a wierzch udekorowałam stopioną
białą czekoladą (najlepiej stopić łyżkę
masła, zdjąć z ognia i w jeszcze gorącym roztopić mieszając bardzo energicznie, aż będzie płynna).
Finansjerki są mało słodkie. Niektórzy takie lubią, ale jeżeli wolicie słodsze wypieki to można je posypać
cukrem pudrem, a wierzch udekorować stopioną
białą czekoladą (najlepiej stopić łyżkę
masła, zdjąć z ognia i w jeszcze gorącym roztopić
czekoladę mieszając bardzo energicznie, aż będzie płynna).Ja tak właśnie zrobiłam, wolę słodsze wypieki. Smak
białej czekolady doskonale pasuje do kwaśności
rabarbaru.