ßßß Cookit - przepis na Idealne ciasto rabarbarowe

Idealne ciasto rabarbarowe

nazwa

Wykonanie

Drugie podejście do rabarbaru. Tym razem sukces – idealne, kruche ciasto, słodko-kwaskowate nadzienie, pyszna pianka.
Składniki
300g mąki
3 jajka
200g masła
50g cukru pudru
Skórka starta z połowy cytryny
Sól
500g rabarbaru
150g cukru
Przygotowanie
Nastaw wodę w niedużym garnku.
Nastaw piekarnik na 220 stopni.
Oddziel żółtka od białek.
Na czysty blat lub stolnicę wysyp przesianą przez sito mąkę, cukier puder, dodaj szczyptę soli i skórkę startą z cytryny.
Dodaj bardzo zimne, posiekane masło i żółtka i szybko zagnieć ciasto.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
Obierz rabarbar, pokrój na centymetrowe kawałki.
Wrzuć rabarbar do wrzątku na 1 minutę i szybko odcedź.
Wlej do miski zimną wodę, dodaj kilka kostek lodu i wrzuć rabarbar na 30 sekund, po tym czasie odcedź.
Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj na placek wielkości foremki.
Foremkę wyłóż mokrym papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
Piecz 12-15 minut na jasnozłoty kolor.
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając 100g cukru.
Wyjmij ciasto, zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 stopni.
Rozłóż rabarbar na podpieczonym cieście, równomiernie posyp resztą cukru, przykryj pianą i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/05/22/idealne-ciasto-rabarbarowe