Wykonanie
Drugie podejście do
rabarbaru. Tym razem sukces – idealne, kruche ciasto, słodko-kwaskowate nadzienie, pyszna pianka.
Składniki300g
mąki3
jajka200g
masła50g
cukru pudruSkórka starta z połowy
cytrynySól500g
rabarbaru150g
cukruPrzygotowanieNastaw
wodę w niedużym garnku.Nastaw piekarnik na 220 stopni.Oddziel
żółtka od
białek.Na czysty blat lub stolnicę wysyp przesianą przez sito
mąkę,
cukier puder, dodaj szczyptę
soli i skórkę startą z
cytryny.Dodaj bardzo zimne, posiekane
masło i
żółtka i szybko zagnieć ciasto.Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.Obierz
rabarbar, pokrój na centymetrowe kawałki.Wrzuć
rabarbar do wrzątku na 1 minutę i szybko odcedź.Wlej do miski zimną
wodę, dodaj kilka kostek
lodu i wrzuć
rabarbar na 30 sekund, po tym czasie odcedź.Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj na placek wielkości foremki.Foremkę wyłóż mokrym papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.Piecz 12-15 minut na jasnozłoty kolor.
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając 100g
cukru.Wyjmij ciasto, zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 stopni.Rozłóż
rabarbar na podpieczonym cieście, równomiernie posyp resztą
cukru, przykryj pianą i piecz przez 15 minut.Smacznego!