Wykonanie
Figi,
figi, kuchnia na fioletowo, czyli
figi i
śliwki,
renklody i
figi, wszędzie ich pełno, w różnych kombinacjach. Świeże goszczą u nas tylko przez chwilę.Postanowiłam coś z tymi
figami zrobić.Już w czerwcu, na Korfu, urzekły mnie swoją urodą, kiedy jeszcze były malutkie i zielone. No a teraz, kiedy są dorodne, pękate, fioletowo - czerwone, trudno się oprzeć fotografowaniu ich.

Wczorajsza niedziela zachęciła mnie, dzięki pięknemu słońcu i ciepłu, do zdjęć, ale to oczywiście po rytualnym treningu biegowym.Bardzo lubię jesienne bieganie, kiedy nie jest już gorąco, ale przyjemnie ciepło. Słońce prześwieca przez liście,
kasztany spadają, a wiewiórki uwijają się jak szalone. Swoją
drogą, czego szukają w gałęziach kasztanowców? Zawsze się nad tym zastanawiam, kiedy ruda kita mignie tuż przede mną.Lubię, kiedy dni stają się chłodniejsze, bo lubię zimę, ale jeden aspekt zimowej aury jest fatalny, a mianowicie warunki biegowe. Nie lubię biegania w kopnym śniegu, ani na oblodzonej nawierzchni, a to zimą nieuniknione. Bieganie w zamknięciu też do mnie nie przemawia, chociaż oczywiście jest to jakieś rozwiązanie. Ale jeszcze trochę czasu na takie zmartwienia.Teraz
figi.Według mnie, najlepszym towarzystwem dla nich na słono czy wytrawnie jest
kozi ser.Przyprawiam te smaki bardzo ostrożnie, bo i
figi i
kozi ser to już dużo smaków samych w sobie.A więc tylko świeży
rozmaryn,
sól i
pieprz.A w jakiej postaci to wszystko? Oczywiście, na kruchej tarcie. Tarty to moje ulubione wypieki, we wszystkich ich odmianach, słonych, słodkich, wyraziste z
ziołami i bardzo delikatne, prawie bez smaku. Wszystkie.

TARTA Z
ROZMARYNEM,
KOZIM SEREM I
FIGAMISkładniki:Spód:220g
mąki100g
masła1
jajko1 łyżeczka świeżego
rozmarynu, posiekanegoszczypta
soli1 - 2 łyżki
mioduNadzienie:
twarożek kozi albo miękki
serek kozi, 1 opakowanie - około 200g1
jajko200ml
śmietany kremówki, czyli 30%
sól,
pieprz4 - 5 fig, pokrojonych na ćwiartki

Wykonanie:Spód:1. Wymieszałam wszystkie składniki, wyrobiłam ciasto szybko zagniatając i włożyłam do lodówki na około 40 minut.2. Formę do pieczenia tarty, użyłam blaszki o średnicy ok.27cm, może też być mniejsza, wtedy ciasto będzie trochę grubsze, nasmarowałam
masłem. Lekko już ogrzane ciasto rozwałkowałam i wylepiłam spód formy.Nadzienie:1. Wymieszałam
jajko ze
śmietaną. Dodałam
serek kozi i wymieszałam dokładnie.2. Doprawiłam
solą i
pieprzem.3. Wylałam na spód tarty; nie trzeba go wcześniej podpiekać.4. Na wierzchu ułożyłam ćwiartki fig, wciskając je delikatnie w masę
serową.

Pieczenie:Rozgrzałam piekarnik do 200'C, wstawiłam tartę i piekłam ją przez ponad 40 minut. Czas trzeba kontrolować, sprawdzałam patyczkiem, czy masa już się ścięła. Nie powinna być zbyt wypieczona, bo wierzch będzie wyschnięty i twardy.
Tarta jest doskonała na gorąco, ale również na zimno, nawet następnego dnia po nocy przechowania w lodówce.Spód ma ciekawą konsystencję dzięki miodowi i rozmarynowi, który bardzo wzbogaca smak.Do niej zdecydowanie polecam
różowe wino, bo jest leciutka dzięki koziemu serowi. Wykonanie jest proste i szybkie. Czas przygotowania wydłuża się trochę jedynie przez konieczność przechłodzenia ciasta na spód.