Wykonanie
Składniki4 - 6 porcjiSpód:150 g
mąki90 g
masłaszczypta
soli1/2
jajkaNadzienie:4
jajka1/3 szklanki (80 ml)
śmietanki kremowej 30%40 g
startego sera camembert1 łyżka listków świeżego
tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)1 łyżka posiekanego
szczypiorku200 g
sera koziego w roladzie, pokruszonego4 świeże dojrzałe
figido posmarowania fig: 1 łyżka
miodu + 1 łyżka
oliwyPrzygotowanieSpód:Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować grubo
masłem.
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę
masło oraz
sól. Rozcierać palcami
masło z
mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, następnie dodać pół
jajka i złączyć składniki w kulę, włożyć do lodówki.Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy. Położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a
ciastem wyłożyć dno i boki formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika, na ok. 15 - 20 minut.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z
ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie, np.
suchą fasolę,
ryż, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.Nadzienie:Do większej miski wbić
jajka, doprawić
solą i
pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać
śmietankę i starty na tarce
ser camembert,
tymianek,
szczypiorek, pokruszony (na mniejsze i większe kawałki)
ser kozi, wszystko wymieszać i odstawić.1/3 masy jajecznej wylać na podpieczony spód, ułożyć połówki fig rozcięciem do góry (spód można przyciąć aby
figa równo leżała i nie wystawała ponad tartę). Wylać resztę masy pomiędzy
figi. Połówki fig posmarować mieszanką
miodu i
oliwy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 - 22 minuty, do czasu aż masa będzie zastygnięta.WskazówkiMałe tarty pieczemy tak jak jedną dużą, ale krócej, około 18-20 minut. Samo ciasto można też podpiekać kilka minut krócej.

