Wykonanie
To kolejna zupa- krem, która w naszej kuchni figuruje stosunkowo od niedawna- może od roku.To jeden z ulubionych kremów mojej starszej córki, nazywają ja zupą
słoneczną:)Jest bardzo prosta w przygotowaniu a zaletą jest fakt, że możemy jeść ją także po sezonie, z dyni mrożonej. Prezentuję przepis podstawowy.Potrzebujemy:- ok. litra
wywaru- ok. 1 kg dyni pokrojoną w kostkę- 1 duży lub 2 małe
ziemniaki pokrojone w kostkę- troszkę
oleju do podsmażenia warzyw-
przyprawy:
sól,
biały pieprz,
gałka muszkatołowa,
imbir- doprawiamy do Samku wedle upodobań- opcjonalnie 2 łyżki
śmietanyNa rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy ok. 10 minut
dynię z
ziemniakami.Następnie łączymy z gorącym
wywarem, chwilę gotujemy. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy blenderem na gładką masę i doprawiamy do smaku. Jeśli jest za gęsta dolewamy trochę
bulionu. Można dodać 2 łyżki
śmietany (rozprowadzonej w osobnym kubku z kilkoma łyżkami zupy).Podajemy z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.Jeśli ktoś nie przepada za
imbirem można z niego zrezygnować. Polecam też spróbować zupę w odmianie ostrzejszej: doprawiona
chili i
czosnkiem.Inną wersją jest krem z dyni z
mlekiem kokosowym i
curry- ale to już wypróbuję następnym razem.