Wykonanie
Szukałam w necie przepisu na coś słodkiego z
żurawiną, bo akurat miałam jej większy zapas w domu. Zbliżał się sylwester i trzeba było coś upichcić. Na stronie nigellalawson.pl znalazłam coś co wróciło moją uwagę. Jednak jak dla nas
ciasteczka z oryginalnego przepisu okazały się zbyt słodkie, dlatego podany przepis jest już po moich zmianach.Składniki:150g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli75g
płatków owsianych125g miękkiego
masła65g ciemnego
cukru trzcinowego90g miałkiego
cukru1
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (ja dałam łyżeczkę
cukru waniliowego i kilka kropel
olejku)75g
suszonej żurawiny50g grubo posiekanych
orzechów pekan100g
białej czekolady startej na tarceSposób przyrządzeniaW jednym naczyniu mieszamy:
mąkę,
proszek do pieczenia,
płatki owsiane i
sól. W drugim naczyniu miksujemy
masło i
cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Do tego dodajemy
jajko i
wanilię. Łączymy obie masy (można mikserem na najmniejszych obrotach lub ręcznie łyżką drewnianą). Dodajemy delikatnie mieszając
białą czekoladę,
żurawinę i
orzechy. Wstawiamy ciasto do zamrażalnika na 10−15 minut.Formujemy z ciasta małe kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut, aż
ciasteczka staną się złociste.Jeśli nie zostaną zjedzone od razu, przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.smacznego!