ßßß
Szukałam w necie przepisu na coś słodkiego z żurawiną, bo akurat miałam jej większy zapas w domu. Zbliżał się sylwester i trzeba było coś upichcić. Na stronie nigellalawson.pl znalazłam coś co wróciło moją uwagę. Jednak jak dla nas ciasteczka z oryginalnego przepisu okazały się zbyt słodkie, dlatego podany przepis jest już po moich zmianach.Składniki:150g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli75g płatków owsianych125g miękkiego masła65g ciemnego cukru trzcinowego90g miałkiego cukru1 jajko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ja dałam łyżeczkę cukru waniliowego i kilka kropel olejku)75g suszonej żurawiny50g grubo posiekanych orzechów pekan100g białej czekolady startej na tarceSposób przyrządzeniaW jednym naczyniu mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. W drugim naczyniu miksujemy masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Do tego dodajemy jajko i wanilię. Łączymy obie masy (można mikserem na najmniejszych obrotach lub ręcznie łyżką drewnianą). Dodajemy delikatnie mieszając białą czekoladę, żurawinę i orzechy. Wstawiamy ciasto do zamrażalnika na 10−15 minut.Formujemy z ciasta małe kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste.Jeśli nie zostaną zjedzone od razu, przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.smacznego!