Wykonanie
Składniki:0,5 kg
żółtego sera2
piersi z kurczakaolej do smażenia
sól i
pieprz1 średni
kabaczek8 - 10
pieczarekziołowa przyprawa do grilla
zioła prowansalskieprzyprawa do drobiuoreganopuszka
kukurydzy konserwowej1
paprykaplacki tortillaSos:1.5 dużego
pomidorasłoiczek
sosu salsasos
sambal oelek3 ząbki
czosnkuSer ścieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy do lodówki.
Piersi z kurczaka kroimy w małą kostkę i oprószamy
solą. rozgrzewamy patelnię z odrobiną
oleju, na którą wrzucamy naszego
kurczaka.
Kabaczka kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię.
Pieczarki kroimy na ćwiartki i również wrzucamy na patelnię. Na tym etapie smażące się składniki doprawiamy
przyprawą ziołową do grilla,
ziołami prowansalskimi,
przyprawą do drobiu,
oregano. Smażymy na małym ogniu ok 15 min, dopóki
mięso nie będzie miękkie.W
między czasie kroję
pomidora małe cząstki. W misce zalewamy go
sosem salsa i dodajemy odrobinę
sambal oelek ( musimy bardzo uważać ponieważ ten
sos jest bardzo ostry). Przekładamy naszego
kurczaka z warzywami do miski, tak aby pozostał nam na patelni
wywar warzyw i
mięsa. Na tak pozostawioną patelnię wkładamy nasze
pomidory z sosem.W czasie robienia się sosy wracamy do
mięsa. Odsączmy puszkę
kukurydzy konserwowej. Połowę puszki dodajemy do
mięsa, a drugą do sosu oraz posiekane ząbki
czosnku.
Paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do
kurczaka. W sosie zostawiamy niewielkie cząstki
pomidorów. Zalewamy sosem naszego
kurczaka.Placki tortilli skrapiamy
wodą z obu stron. Na jeden nakładamy naszego
kurczaka z sosem, posypujemy
serem żółtym i przykrywamy drugim plackiem. Podgrzewamy na patelni (z obu stron) lub w mikrofali, aby roztopił się
ser.
Smacznego ;)