Wykonanie
“ Schabowy z kurczaka”… tak… wiem jak to brzmi. W tym kotlecie nie uświadczymy ani grama świniaka. Niepodważalną jego zaletą (kotleta a nie świniaka) jest kruchość i delikatność, co szczególnie docenią dzieci. Wiem z autopsji. To nie do wiary, ale kiedyś też byłem dzieckiem! Kotlet z kurczaka jest o wiele mniej żylasto — błoniasty od swojego schabowego odpowiednika. Nie znajdziemy w nim też schabowej kostki.
Drób zazwyczaj jest lekkostrawny, więc sugerowałoby to, iż to danie dla delikatniejszych żołądków. Na szczęście panierka już taka lekkostrawna nie jest, więc można liczyć na to, że kotlecik nie przeleci nam tak szybko przez przewód pokarmowy. Żeby przygotować sobie taki kolorowy, smaczny obiad potrzebne będą następujące…SkładnikiKotlet z
kurczaka2 nieduże filety z kurczaka, po ok 100g każdy,1
jajko kurze, rozmiar M,2–3 łyżki
mleka,
mąka kukurydziana (można dodać szczyptę otrębów jeśli ktoś lubi),warzywko lub
sól i
pieprz świeży, mielony oraz czosnek granulowany,
olej rzepakowy lub
oliwa z oliwek do smażenia.Purée ziemniaczane4–5 nie za dużych ziemniaków,1/8 — 1/4 kostki
masła,1–2 łyżki śmietany,szczypiorek do przyozdobienia,
sól i ewentualnie
cukier.Mizeria1 nieduży pomidor,1/4
ogórka,1 łyżka śmietany,
sól i
pieprz do smaku.Puree ziemniaczaneAby przygotowanie całego dania trwało jak najkrócej w pierwszej kolejności obieramy ziemniaki. Jeśli już trochę zzieleniały (od światła, nie z zazdrości) to staramy się ścinać grubszą warstwę, żeby wraz ze skórką usunąć solaninę, która lubi gromadzić się pod powierzchnią. Kartofle przekrawamy, wrzucamy do garnka i zalewamy
wodą, tuż powyżej poziomu ziemniaków. Dosypujemy
sól (np. płaską łyżeczkę) i ewentualnie
cukier (z pół łyżeczki). Gotujemy ziemniaki do miękkości — będzie to trwało około pół godziny — po czym odlewamy
wodę, dodajemy
masło, śmietanę i tłuczemy duszakiem (?) do ziemniaków na jednolitą masę starając się wtłoczyć sporo powietrza. W razie potrzeby można trochę dosolić. Mam złą wiadomość — w drugą stronę to nie działa.CiekawostkaPodczas przygotowywania posiłków warto używać dwóch oddzielnych desek do krojenia — jednej do surowego
mięsa i drugiej do wszystkich innych produktów, już wysterylizowanych, czyli np.
wędlin, warzyw, owoców itp. W ten sposób zmniejszymy ryzyko przeniesienia żywych, szkodliwych drobnoustrojów z
mięsa, jeszcze nie poddanego obróbce termicznej, na nasz talerz. Taką deskę do
mięsa warto co jakiś czas porządnie wyparzyć.MizeriaCiekawostka

Kotlet z kurczaka, purée ziemniaczane i mizerię wykładamy na talerz. Kartofle polewamy łyżeczką — dwiema tłuszczu ze smażenia kurczaka i posypujemy szczypiorkiem.Smacznego!

Schabowy z kurczaka z ziemniakami i mizeriąSkładniki:filet z kurczaka — 2szt. po 10dag
jajko kurze — 1szt. M
mleko krowie — 2–3 łyżki stołowe
mąka kukurydzianaziemniaki — 4–5 szt.
masło — 1/8–1/4 kostkiśmietana 1–2 łyżki stołowepomidor — 1szt.ogórek — 1/4 szt.szczypiorek
olej rzepakowy lub
oliwa z oliwek