ßßß Cookit - przepis na Schabowy z kurczaka

Schabowy z kurczaka

nazwa

Wykonanie

“ Scha­bowy z kur­czaka”… tak… wiem jak to brzmi. W tym kotle­cie nie uświad­czymy ani grama świ­niaka. Nie­pod­wa­żalną jego zaletą (kotleta a nie świ­niaka) jest kru­chość i deli­kat­ność, co szcze­gól­nie doce­nią dzieci. Wiem z autop­sji. To nie do wiary, ale kie­dyś też byłem dziec­kiem! Kotlet z kur­czaka jest o wiele mniej żyla­sto — bło­nia­sty od swo­jego scha­bo­wego odpo­wied­nika. Nie znaj­dziemy w nim też scha­bo­wej kostki.
Drób zazwy­czaj jest lek­ko­strawny, więc suge­ro­wa­łoby to, iż to danie dla deli­kat­niej­szych żołąd­ków. Na szczę­ście panierka już taka lek­ko­strawna nie jest, więc można liczyć na to, że kotle­cik nie prze­leci nam tak szybko przez prze­wód pokar­mowy. Żeby przy­go­to­wać sobie taki kolo­rowy, smaczny obiad potrzebne będą nastę­pu­jące…
Składniki
Kotlet z kurczaka
2 nie­duże filety z kur­czaka, po ok 100g każdy,
1 jajko kurze, roz­miar M,
2–3 łyżki mleka,
mąka kuku­ry­dziana (można dodać szczyptę otrę­bów jeśli ktoś lubi),
warzywko lub sól i pieprz świeży, mie­lony oraz czo­snek gra­nu­lo­wany,
olej rze­pa­kowy lub oliwa z oli­wek do sma­że­nia.
Purée ziemniaczane
4–5 nie za dużych ziem­nia­ków,
1/8 — 1/4 kostki masła,
1–2 łyżki śmie­tany,
szczy­pio­rek do przy­ozdo­bie­nia,
sól i ewen­tu­al­nie cukier.
Mizeria
1 nie­duży pomi­dor,
1/4 ogórka,
1 łyżka śmie­tany,
sól i pieprz do smaku.
Puree ziemniaczane
Aby przy­go­to­wa­nie całego dania trwało jak naj­kró­cej w pierw­szej kolej­no­ści obie­ramy ziem­niaki. Jeśli już tro­chę zzie­le­niały (od świa­tła, nie z zazdro­ści) to sta­ramy się ści­nać grub­szą war­stwę, żeby wraz ze skórką usu­nąć sola­ninę, która lubi gro­ma­dzić się pod powierzch­nią. Kar­to­fle prze­kra­wamy, wrzu­camy do garnka i zale­wamy wodą, tuż powy­żej poziomu ziem­nia­ków. Dosy­pu­jemy sól (np. pła­ską łyżeczkę) i ewen­tu­al­nie cukier (z pół łyżeczki). Gotu­jemy ziem­niaki do mięk­ko­ści — będzie to trwało około pół godziny — po czym odle­wamy wodę, doda­jemy masło, śmie­tanę i tłu­czemy dusza­kiem (?) do ziem­nia­ków na jed­no­litą masę sta­ra­jąc się wtło­czyć sporo powie­trza. W razie potrzeby można tro­chę doso­lić. Mam złą wia­do­mość — w drugą stronę to nie działa.
Cie­ka­wostka
Pod­czas przy­go­to­wy­wa­nia posił­ków warto uży­wać dwóch oddziel­nych desek do kro­je­nia — jed­nej do suro­wego mięsa i dru­giej do wszyst­kich innych pro­duk­tów, już wyste­ry­li­zo­wa­nych, czyli np. wędlin, warzyw, owo­ców itp. W ten spo­sób zmniej­szymy ryzyko prze­nie­sie­nia żywych, szko­dli­wych drob­no­ustro­jów z mięsa, jesz­cze nie pod­da­nego obróbce ter­micz­nej, na nasz talerz. Taką deskę do mięsa warto co jakiś czas porząd­nie wypa­rzyć.
Mizeria
Cie­ka­wostka
Kotlet z kur­czaka, purée ziem­nia­czane i mize­rię wykła­damy na talerz. Kar­to­fle pole­wamy łyżeczką — dwiema tłusz­czu ze sma­że­nia kur­czaka i posy­pu­jemy szczy­pior­kiem.
Smacz­nego!
Scha­bowy z kur­czaka z ziem­nia­kami i mize­rią
Skład­niki:
filet z kur­czaka — 2szt. po 10dag
jajko kurze — 1szt. M
mleko kro­wie — 2–3 łyżki sto­łowe
mąka kuku­ry­dziana
ziem­niaki — 4–5 szt.
masło — 1/8–1/4 kostki
śmie­tana 1–2 łyżki sto­łowe
pomi­dor — 1szt.
ogó­rek — 1/4 szt.
szczy­pio­rek
olej rze­pa­kowy lub oliwa z oli­wek
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/schabowy-z-kurczaka-z-dodatkami