Wykonanie
Placuszki zbożowe to posiłek typowo węglowodanowy, lekki, zapewniający mocny start, ze względu na to, że jest to śniadanie na słodko (zawiera
cukry proste), a jednocześnie dzięki różnym rodzajom pełnowartościowych płatków, więc tym samym skrobii, jest w stanie dostarczać energii przez dłuższy czas. Znajdziemy tu bogactwo mikroelementów pochodzących ze zbóż, suszonych owoców i nasion.Do wykonania tego prostego posiłku potrzebne będą następujące…Składniki150 g płatków zbożowych (patrz tekst),
mleko (patrz tekst),2
jajka co najmniej M-ki,2 czubate łyżki
cukru, najlepiej trzcinowego,mała garść rodzynek,pół małej garści żurawiny,mała garść pestek dyni,konkretna łyżeczka siemienia lnianego,
mąka pszenna/kukurydziana lub
otręby w razie potrzeby (do zagęszczenia),
olej do smażenia.Najważniejszym składnikiem naszych placków zbożowych są oczywiście
płatki. W zasadzie możemy użyć dowolnych, chociaż ja lubię używać płatków pszennych, owsianych i orkiszowych w równych proporcjach. Sypiemy np. po 75g płatków pszennych i owsianych lub po 50g płatków pszennych, owsianych i orkiszowych do głębszego naczynia, mieszamy i zalewamy mlekiem do poziomu płatków na przynajmniej 1h przed przygotowaniem posiłku, a najlepiej jeszcze wieczorem, poprzedniego dnia. Jeśli bardzo nam się śpieszy, możemy użyć podgrzanego
mleka, albo naczynie z płatkami i mlekiem podgrzać przez chwilę w mikrofalówce.Gdy
płatki już zmiękną, dodajemy do nich pozostałe składniki i porządnie wszystko mieszamy. Jeśli wyszło nam totalne “ciamciaramciam”, które spływa z łyżki przy próbie nabrania, to możemy dosypać nieco
mąki pszennej, łyżkę — dwie, w celu zagęszczenia. Dość dobrze spisują się też tutaj
otręby, a te są jak wiadomo szczególnie cenne ze względu na wysoką zawartość błonnika (chociaż płatkom też go nie brakuje). Można też użyć
mąki kukurydzianej, choć ta, ze względu na brak glutenu nie ma takich zdolności wiążących jak
mąka pszenna, a bardziej “odsysa”
wodę.Produkty zbożowe warto łączyć z produktami mlecznymi, ponieważ wzajemnie wspaniale uzupełniają swój skład aminokwasowy, przez co zwiększa się biodostępność zawartego w nich
białka.Mieszaninę nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni
olej, formując nieduże, płaskie placuszki i obsmażamy równomiernie na złoto — brązowo (jak kto lubi) z obydwu stron. Smaży się szybko, więc warto uważać, żeby ich nie przypalić. Powinno wyjść ok. 12szt. po ok. 50g każda.
Gotowe placuszki zbożowe podajemy same, albo z konfiturami i kubkiem
kakao lub
kawy zbożowej.Smacznego
Placuszki zbożoweSkładniki:
Płatki pszenne, owsiane i orkiszowe — po 5dag
mleko krowie
jajka kurze — 2szt. M — L
cukier brązowy — 2 czubate łyżki
rodzynki — mała garść
pestki dyni — mała garśćsiemię lniane — czubata łyżeczka
mąka pszenna/kukurydziana lub
otrębyolej do smażenia