ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe ciasto — korzenne muffinki z mikrofali

Ekspresowe ciasto — korzenne muffinki z mikrofali

nazwa

Wykonanie

Dawno na blogu nie było nic słod­kiego, więc dzi­siaj prze­pis na eks­pre­sowe cia­sto bez pie­cze­nia: korzenne muf­finki z mikro­fali. Przy­dają się gdy zna­jomi wpadną z nie­za­po­wie­dzianą wizytą, a pod ręką nie mamy nic innego do kawy, wtedy w ciągu kilku minut można wycza­ro­wać na prawdę przy­zwo­ity, korzenny sma­ko­łyk.
Muf­finki z mikro­fa­lówki są jesz­cze szyb­sze w przy­go­to­wa­niu od innego cia­sta bez pie­cze­nia: kru­chych cia­ste­czek z patelni .
Składniki na muffinki z mikrofali
4 lekko czu­bate łyżki mąki pszen­nej 650,
2 lekko czu­bate łyżki cukru,
4 łyżki mleka,
4 łyżki oleju rze­pa­ko­wego,
1 jajko,
1/2 łyżeczki proszku do pie­cze­nia,
1 pła­ska łyżka kakao,
1 czu­bata łyżeczka przy­prawy do pier­nika lub po 1 pła­skiej łyżeczce mie­lo­nego cyna­monu i imbiru,
kilka kro­pel aro­matu cytry­no­wego.
Uwaga!
Pamię­tajmy aby fili­żanki nie miały żad­nych meta­licz­nych zdo­bień, zło­tych czy srebr­nych. Zazwy­czaj ule­gną one znisz­cze­niu w kuchence mikro­fa­lo­wej — będą mocno iskrzyć. Od tej reguły są wyjątki — warto szu­kać sto­sow­nego ozna­cze­nia, dozwa­la­ją­cego “mikro­fa­lo­wa­nie” umiesz­czo­nego na denku, bądź opa­ko­wa­niu naczy­nia.
Fili­żanki wkła­damy po jed­nej do mikro­fa­lówki i “pie­czemy” każdą przez 2 minuty na mocy ok. 700W . Warto poeks­pe­ry­men­to­wać z cza­sem bo każda kuchenka jest inna. Muf­finki w mikro­fali będą faj­nie wyra­stać ponad kra­wędź fili­ża­nek. Przy wycią­ga­niu powinny się do nich scho­wać. Muf­finki wytrze­pu­jemy z fili­ża­nek na tale­rzyki i poda­jemy jesz­cze cie­płe. Możemy je posy­pać cukrem pudrem.
Smacz­nego!
Cia­steczka możemy mikro­fa­lo­wać rów­nież po 2 fili­żanki na 2:30 min. Następ­nym razem spraw­dzę czy upieką się 4 na raz
Eks­pre­sowe, korzenne muf­finki z mikro­fa­lówki
Pyszne, pier­ni­ko­wate muf­finki dla nie­spo­dzie­wa­nych gości.
Skład­niki:
4 czu­bate łyżki mąki pszen­nej 650
2 czu­bate łyżki cukru
4 łyżki mleka
4 łyżki oleju rze­pa­ko­wego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pie­cze­nia
1 pła­ska łyżka kakao
1 czu­bata łyżeczka przy­prawy do pier­nika
kilka kro­pel aro­matu cytry­no­wego
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/ekspresowe-korzenne-muffinki-z-mikrofali