ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem

Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem

nazwa

Wykonanie

Papryka fasze­ro­wana mię­sem mie­lo­nym i ryżem pod koł­derką z zapie­czo­nego, chru­pią­cego żół­tego sera to bar­dzo smaczny, cie­pły posi­łek o wyra­zi­stym smaku i deli­kat­nym aro­ma­cie. Palce lizać.
Składniki:
500 g mięsa mie­lo­nego wieprzowo-wołowego,
200 g ryżu par­bo­iled,
3–4 dorodne, czer­wone papryki,
300 g pie­cza­rek,
4 śred­nie cebule,
6–8 pla­strów sera żół­tego (po jed­nym na połówkę papryki),
5 pła­skich łyże­czek przy­prawy do mięsa mie­lo­nego,
1 pła­ska łyżeczka warzywka (do goto­wa­nia ryżu — można zastą­pić solą kuchenną),
świeżo mie­lony czarny pieprz — do smaku,
sól mor­ska i cukier trzci­nowy — do opró­sze­nia cebulki,
1–2 łyżki masła i tyleż oleju rze­pa­ko­wego.
Ryż par­bo­iled zale­wamy dwu­krotną obję­to­ściowo ilo­ścią wody, dosy­pu­jemy warzywko i gotu­jemy do mięk­ko­ści (aż wpije całą wodę).
Cebulę kro­imy w kostkę i zesma­żamy na maśle, przy­pra­wia­jąc do smaku solą mor­ską i cukrem trzci­no­wym. W mię­dzy­cza­sie pie­czarki myjemy, kro­imy w pla­sterki i gdy cebulka już się porząd­nie zezło­ciła, dorzu­camy je na patel­nię. Sma­żymy do odpa­ro­wa­nia wody. Naj­le­piej jeśli pie­czarki będą lekko chrup­ciate.
Jeśli dys­po­nu­jemy dużą patel­nią, to pie­czarki z cebulką prze­su­wamy bli­żej kra­wę­dzi, gdzie jest chłod­niej (ja tak robię), a na bar­dziej roz­grza­nej powierzchni sma­żymy mięso gar­ma­że­ryjne, pod­lane ole­jem rze­pa­ko­wym i przy­pra­wione przy­prawą do mięsa mie­lo­nego. Sma­żymy na rumiano, mie­sza­jąc od czasu do czasu — niech się nieco przy­gril­luje. Na koniec na patelni mie­szamy wszyst­kie skład­niki: mięso, pie­czarki, cebulę i ryż, dopra­wia­jąc do smaku pie­przem.
Z papryk odkra­wamy kap­turki z łodyżką, usu­wamy gniazda nasienne a następ­nie dzie­limy wzdłuż­nie na pół. Wypłu­kane połówki papryczki napeł­niamy dokład­nie far­szem. Następ­nie ukła­damy je na bla­sze wyło­żo­nej papie­rem do pie­cze­nia, przy­kry­wamy pla­strem sera żół­tego i zapie­kamy w pie­kar­niku roz­grza­nym do 190–210ºC do zru­mie­nie­nia sera (ok. 15 min).
Zapie­czona w ten spo­sób papryka fasze­ro­wana jest lekko chru­piąca, soczy­sta, a jed­no­cze­śnie bar­dzo pożywna dzięki tre­ści­wej zawar­to­ści. Może sta­no­wić samo­dzielny posi­łek, gdyż wszyst­kie naj­waż­niej­sze skład­niki znaj­dują się już w środku. Smacz­nego!
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/papryka-faszerowana-miesem-mielonym-z-ryzem