Wykonanie
Papryka faszerowana mięsem mielonym i
ryżem pod kołderką z zapieczonego, chrupiącego żółtego
sera to bardzo smaczny, ciepły posiłek o wyrazistym smaku i delikatnym aromacie. Palce lizać.Składniki:500 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,200 g
ryżu parboiled,3–4 dorodne, czerwone
papryki,300 g pieczarek,4 średnie
cebule,6–8 plastrów
sera żółtego (po jednym na połówkę
papryki),5 płaskich łyżeczek przyprawy do
mięsa mielonego,1 płaska łyżeczka warzywka (do gotowania
ryżu — można zastąpić
solą kuchenną),świeżo mielony
czarny pieprz — do smaku,
sól morska i
cukier trzcinowy — do oprószenia
cebulki,1–2 łyżki
masła i tyleż
oleju rzepakowego.
Ryż parboiled zalewamy dwukrotną objętościowo ilością
wody, dosypujemy warzywko i gotujemy do miękkości (aż wpije całą
wodę).
Cebulę kroimy w kostkę i zesmażamy na
maśle, przyprawiając do smaku
solą morską i
cukrem trzcinowym. W międzyczasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i gdy
cebulka już się porządnie zezłociła, dorzucamy je na patelnię. Smażymy do odparowania
wody. Najlepiej jeśli pieczarki będą lekko chrupciate.Jeśli dysponujemy dużą patelnią, to pieczarki z
cebulką przesuwamy bliżej krawędzi, gdzie jest chłodniej (ja tak robię), a na bardziej rozgrzanej powierzchni smażymy
mięso garmażeryjne, podlane olejem rzepakowym i przyprawione przyprawą do
mięsa mielonego. Smażymy na rumiano, mieszając od czasu do czasu — niech się nieco przygrilluje. Na koniec na patelni mieszamy wszystkie składniki:
mięso, pieczarki,
cebulę i
ryż, doprawiając do smaku pieprzem.Z
papryk odkrawamy kapturki z łodyżką, usuwamy gniazda nasienne a następnie dzielimy wzdłużnie na pół. Wypłukane połówki papryczki napełniamy dokładnie farszem. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy plastrem
sera żółtego i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190–210ºC do zrumienienia
sera (ok. 15 min).
Zapieczona w ten sposób
papryka faszerowana jest lekko chrupiąca, soczysta, a jednocześnie bardzo pożywna dzięki treściwej zawartości. Może stanowić samodzielny posiłek, gdyż wszystkie najważniejsze składniki znajdują się już w środku. Smacznego!