Wykonanie
Murzynek, czyli pyszne ciasto czekoladowe, można przyrządzić dosłownie w kilka minut. Po wstawieniu do piekarnika, piecze się również bardzo szybko, więc nie będziemy musieli czekać długo na czekoladowy smakołyk.Najlepsze jest to, że w tej wersji murzynka zamiast margaryny lub innego stałego tłuszczu, został użyty
olej roślinny. Murzynek z olejem nie wymaga wstępnego ogrzewania czy rozmrażania składników, więc ciasto gotowe jest do pieczenia już w kilka chwil. Jeśli nie potrzebujemy aż tak dużej ilości smacznego ciasta, zapraszam Was do odwiedzenia przepisu na muffiny z mikrofali . Te
ciastka również bazują na
oleju rzepakowym i “pieką się” jeszcze szybciej.

2 szklanki
mąki pszennej 650,1,5 szklanki
cukru kryształu,1 szklanka
oleju rzepakowego,0,5 szklanki
mleka,3
jajka (przynajmniej M-ki),3 lekko czubate łyżki stołowe
kakao,2 czubate łyżeczki do herbaty cynamonu,1 torebka
cukru waniliowego,2–3 łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia,szczypta
soli kuchennej,konkretna garść rodzynek,taka sama garść pestek dyni.Przepis na murzynka z
olejemPrzepis na murzynka jest banalnie prosty. Wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii wkładamy do garnka lub miski i miksujemy mikserem na wolnych obrotach. Oczywiście jeśli ktoś woli, do ucierania może użyć makutry i drewnianej kulki, choć przy tej konsystencji ciasta najwygodniej jest jednak wyrabiać je mikserem. Gdy składniki ciasta dobrze się już połączyły, co poznamy po jednorodnej, gładkiej strukturze bez grudek, ale z pęcherzykami powietrza, dosypujemy bakalie i jeszcze przez chwilę mieszamy. Ciasto na murzynka wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze ok. 175ºC . Zazwyczaj wystarcza mniej niż pół godziny. Powinno się lekko zrumienić (ściemnieć) z wierzchu, a po nakłuciu patyczkiem do szaszłyków nie powinno do niego przywierać.

Życzę smacznego!

Murzynek — ciasto czekoladoweMurzynek to przepyszne, tanie i szybkie ciasto czekoladowe. Najlepiej smakuje z filiżanką
mleka.Składniki:
mąka pszenna 650 — 2 szklanki
cukier kryształ — 1 i 1/2 szklanki
olej rzepakowy — 1 szklanka
mleko krowie — 1/2 szklanki
jajka kurze — 3szt. M-ki
kakao — 3 lekko czubate łyżki stołowecynamon — 2 czubate łyżeczki do herbaty
cukier waniliowy — 1 opakowanieproszek do pieczenia — 2–3 łyżeczki do herbatyszczypta
soli kuchennej
rodzynki — jedna garść
pestki dyni — jedna garść