ßßß Cookit - przepis na Murzynek z olejem — ciasto czekoladowe

Murzynek z olejem — ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Murzy­nek, czyli pyszne cia­sto cze­ko­la­dowe, można przy­rzą­dzić dosłow­nie w kilka minut. Po wsta­wie­niu do pie­kar­nika, pie­cze się rów­nież bar­dzo szybko, więc nie będziemy musieli cze­kać długo na cze­ko­la­dowy sma­ko­łyk.
Naj­lep­sze jest to, że w tej wer­sji murzynka zamiast mar­ga­ryny lub innego sta­łego tłusz­czu, został użyty olej roślinny. Murzy­nek z ole­jem nie wymaga wstęp­nego ogrze­wa­nia czy roz­mra­ża­nia skład­ni­ków, więc cia­sto gotowe jest do pie­cze­nia już w kilka chwil. Jeśli nie potrze­bu­jemy aż tak dużej ilo­ści smacz­nego cia­sta, zapra­szam Was do odwie­dze­nia prze­pisu na muf­finy z mikro­fali . Te ciastka rów­nież bazują na oleju rze­pa­ko­wym i “pieką się” jesz­cze szyb­ciej.
2 szklanki mąki pszen­nej 650,
1,5 szklanki cukru krysz­tału,
1 szklanka oleju rze­pa­ko­wego,
0,5 szklanki mleka,
3 jajka (przy­naj­mniej M-ki),
3 lekko czu­bate łyżki sto­łowe kakao,
2 czu­bate łyżeczki do her­baty cyna­monu,
1 torebka cukru wani­lio­wego,
2–3 łyżeczki do her­baty proszku do pie­cze­nia,
szczypta soli kuchen­nej,
kon­kretna garść rodzy­nek,
taka sama garść pestek dyni.
Przepis na murzynka z olejem
Prze­pis na murzynka jest banal­nie pro­sty. Wszyst­kie skład­niki z wyjąt­kiem baka­lii wkła­damy do garnka lub miski i mik­su­jemy mik­se­rem na wol­nych obro­tach. Oczy­wi­ście jeśli ktoś woli, do ucie­ra­nia może użyć maku­try i drew­nia­nej kulki, choć przy tej kon­sy­sten­cji cia­sta naj­wy­god­niej jest jed­nak wyra­biać je mik­se­rem. Gdy skład­niki cia­sta dobrze się już połą­czyły, co poznamy po jed­no­rod­nej, gład­kiej struk­tu­rze bez gru­dek, ale z pęche­rzy­kami powie­trza, dosy­pu­jemy baka­lie i jesz­cze przez chwilę mie­szamy. Cia­sto na murzynka wyle­wamy na blaszkę wyło­żoną papie­rem do pie­cze­nia i pie­czemy w tem­pe­ra­tu­rze ok. 175ºC . Zazwy­czaj wystar­cza mniej niż pół godziny. Powinno się lekko zru­mie­nić (ściem­nieć) z wierz­chu, a po nakłu­ciu patycz­kiem do szasz­ły­ków nie powinno do niego przy­wie­rać.
Życzę smacz­nego!
Murzy­nek — cia­sto cze­ko­la­dowe
Murzy­nek to prze­pyszne, tanie i szyb­kie cia­sto cze­ko­la­dowe. Naj­le­piej sma­kuje z fili­żanką mleka.
Skład­niki:
mąka pszenna 650 — 2 szklanki
cukier krysz­tał — 1 i 1/2 szklanki
olej rze­pa­kowy — 1 szklanka
mleko kro­wie — 1/2 szklanki
jajka kurze — 3szt. M-ki
kakao — 3 lekko czu­bate łyżki sto­łowe
cyna­mon — 2 czu­bate łyżeczki do her­baty
cukier wani­liowy — 1 opa­ko­wa­nie
pro­szek do pie­cze­nia — 2–3 łyżeczki do her­baty
szczypta soli kuchen­nej
rodzynki — jedna garść
pestki dyni — jedna garść
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/murzynek-ciasto-czekoladowe