ßßß Cookit - przepis na Mięsna zupa pomidorowa z kluskami lanymi i warzywami

Mięsna zupa pomidorowa z kluskami lanymi i warzywami

nazwa

Wykonanie

Zupa pomi­do­rowa z klu­skami lanymi i “wkładką” z mięsa. Na co dzień nie prak­ty­kuję takich zwy­cza­jów, bo i zupy jadam dość rzadko, ale jeśli już się zda­rzy zawsze sta­ram się, aby były tre­ściwe.
Cie­ka­wostka
200 g piersi z kur­czaka i 2 skrzy­dełka,
400 g włosz­czy­zny (mniej wię­cej 2 mar­chewki, 1 pie­truszka, 1/2 pora i 1/8 selera),
190 g kon­cen­tratu pomi­do­ro­wego 30% (średni sło­iczek),
2 kostki roso­łowe,
1 czu­bata łyżeczka warzywka,
1 czu­bata łyżka śmie­tany,
3 czu­bate łyżki mąki pszen­nej 650,
50g drobno star­tego, żół­tego sera,
1 jajko M-ka,
kilka łyżek mleka,
sól oraz świeżo mie­lony, czarny pieprz,
woda do goto­wa­nia (naj­waż­niej­szy skład­nik zupy, hehe — około 1,5 litra).
Treściwa zupa pomidorowa
Filety z kur­czaka i skrzy­dełka, zale­wamy wodą, doda­jemy 2 kostki roso­łowe (nie­któ­rzy pew­nie stwier­dzą, że syf, ale ja tak nie uwa­żam) i gotu­jemy pod przy­kry­ciem do mięk­ko­ści, ok. 20–30 min.
Cie­ka­wostka
Kon­cen­trat pomi­do­rowy doda­jemy na końcu goto­wa­nia, żeby unik­nąć utraty wraż­li­wej na pod­wyż­szoną tem­pe­ra­turę wita­miny C.
Kluski lane
Dokład­nie mie­szamy w miseczce 2 czu­bate łyżki mąki, 1 jajko, 5 dag star­tego drobno sera, szczyptę soli i odro­binę mleka, tak aby uzy­skać pulpę o kon­sy­sten­cji gęstej śmie­tany. Przy­go­to­wa­nym w ten spo­sób cia­stem na klu­ski lane, “ciap­kamy” łyżką nie­wiel­kie por­cje do gotu­ją­cej się na małym ogniu zupy pomi­do­ro­wej. Tężeją nie­mal natych­miast, ale dajmy im te kil­ka­dzie­siąt sekund, zanim zupę prze­mie­szamy. Zupę dopra­wiamy do smaku warzyw­kiem i świeżo mie­lo­nym czar­nym pie­przem.
Poda­jemy w misecz­kach, a na wierzch — dla ozdoby — wsy­pu­jemy wkładkę mię­sną, którą uzy­ska­li­śmy ze skrzy­de­łek (roz­drob­nione filety pły­wają już w zupie). Na zdję­ciu powy­żej widoczny jest też szczy­pio­rek. W mojej opi­nii nie był to naj­bar­dziej tra­fiony pomysł, bo tro­chę zdo­mi­no­wał smak łagod­nej, skąd­inąd, zupy pomi­do­ro­wej. Ale przy­naj­mniej na zdję­ciu pre­zen­tuje się wyśmie­ni­cie, czyż nie?
Smacz­nego! Koniecz­nie napisz­cie w komen­ta­rzach jak Wam sma­kuje
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/miesna-zupa-pomidorowa-z-kluskami-lanymi-i-warzywami