Wykonanie
Zupa pomidorowa z kluskami lanymi i “wkładką” z
mięsa. Na co dzień nie praktykuję takich zwyczajów, bo i zupy jadam dość rzadko, ale jeśli już się zdarzy zawsze staram się, aby były treściwe.Ciekawostka200 g piersi z kurczaka i 2 skrzydełka,400 g włoszczyzny (mniej więcej 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2
pora i 1/8
selera),190 g koncentratu pomidorowego 30% (średni słoiczek),2 kostki rosołowe,1 czubata łyżeczka warzywka,1 czubata łyżka śmietany,3 czubate łyżki
mąki pszennej 650,50g drobno startego, żółtego
sera,1
jajko M-ka,kilka łyżek
mleka,
sól oraz świeżo mielony,
czarny pieprz,
woda do gotowania (najważniejszy składnik zupy, hehe — około 1,5 litra).Treściwa zupa pomidorowaFilety z kurczaka i skrzydełka, zalewamy
wodą, dodajemy 2 kostki rosołowe (niektórzy pewnie stwierdzą, że syf, ale ja tak nie uważam) i gotujemy pod przykryciem do miękkości, ok. 20–30 min.CiekawostkaKoncentrat pomidorowy dodajemy na końcu gotowania, żeby uniknąć utraty wrażliwej na podwyższoną temperaturę witaminy C.Kluski laneDokładnie mieszamy w miseczce 2 czubate łyżki
mąki, 1
jajko, 5 dag startego drobno
sera, szczyptę
soli i odrobinę
mleka, tak aby uzyskać pulpę o konsystencji gęstej śmietany. Przygotowanym w ten sposób ciastem na kluski lane, “ciapkamy” łyżką niewielkie porcje do gotującej się na małym ogniu zupy pomidorowej. Tężeją niemal natychmiast, ale dajmy im te kilkadziesiąt sekund, zanim zupę przemieszamy. Zupę doprawiamy do smaku warzywkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Podajemy w miseczkach, a na wierzch — dla ozdoby — wsypujemy wkładkę mięsną, którą uzyskaliśmy ze skrzydełek (rozdrobnione filety pływają już w zupie). Na zdjęciu powyżej widoczny jest też szczypiorek. W mojej opinii nie był to najbardziej trafiony pomysł, bo trochę zdominował smak łagodnej, skądinąd, zupy pomidorowej. Ale przynajmniej na zdjęciu prezentuje się wyśmienicie, czyż nie?Smacznego! Koniecznie napiszcie w komentarzach jak Wam smakuje