Wykonanie
Dzisiaj proponuję Wam wykonanie bardzo prostego, pszenżytniego
chleba cebulowego. Nie dość, że ma wyborny aromat, to zawiera bogactwo składników odżywczych ze względu na spory dodatek siemienia lnianego i otrębów zbożowych.
Chleb cebulowy, na który przepis znajdziecie poniżej to
chleb mieszany. Jego głównymi składnikami są
mąka pszenna i
mąka żytnia. Robi się go analogicznie jak ten z przepisu na
pszenno-żytni chleb z orkiszem, różnica tkwi w dodatkach.Składniki na
pszenno-żytni chleb cebulowy400g
mąki pszennej,200g
mąki żytniej,zakwas z 8 łyżek
mąki żytniej (patrz powyższy przepis),3 czubate łyżeczki
cukru trzcinowego,2 lekko czubate łyżeczki
soli morskiej,2 czubate łyżki siemienia lnianego (najlepiej zmielić),2–3 czubate łyżki otrębów pszennych,2 spore
cebule,1 konkretna łyżka
masła (do smażenia
cebulki)roztrzepane
białko jajka (do posmarowania chlebków).Aby upiec pyszny
chleb cebulowy będzie nam potrzebny zakwas z tego przepisu . Ten jest wypróbowany. Być może inny też się nada, ale nie sprawdzałem.
Cebulę obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Zesmażamy ją na
maśle na mocno rumiany kolor, w miarę możliwości powoli, aby wydobyć z niej cały aromat.Siemię lniane najlepiej na świeżo zmielić młynkiem do
kawy na grubą mączkę. W ten sposób rozwijamy jego powierzchnię, a co za tym idzie ułatwiamy naszemu organizmowi przyswajanie zawartych w nim cennych składników odżywczych: nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Poza tym tak przygotowane ziarenka są prawie niewyczuwalne w pieczywie (to dla osób, które za lnem nie przepadają).Wszystkie składniki na
chleb cebulowy mieszamy mikserem (spiralkami) w dość wysokim naczyniu, dolewając stopniowo odrobinę dość ciepłej
wody (orientacyjnie ok. 1/2 szklanki), aby uzyskać odpowiednią konsystencję (jak w przepisie z linka powyżej). Pod koniec wyrabiamy ręcznie. Ciasto na
chleb cebulowy powinno dać się wygodnie formować w kształtne kulki, ale powinno być na tyle luźne, żeby przywierało do dłoni.Z ciasta chlebowego formujemy kulki o
masie ok. 170–175 g i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno wyjść 7–8 niewielkich chlebków, które po upieczeniu będą ważyć ok. 150 g . Każdy chlebek cebulowy nacinamy z wierzchu na krzyż, a jeszcze lepiej w gwiazdkę, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 7–9 godzin .

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 200ºC . Po 10 min. pieczenia
chleb cebulowy wyciągamy, smarujemy rozbełtanym białkiem
jaja za pomocą stosownego pędzelka i wsadzamy do pieczenia na dalsze 10–15 min . Po tym czasie
chlebki cebulowe powinny być już ładnie upieczone, zarumienione i połyskujące. Świetnie smakują jeszcze ciepłe ze świeżym
masłem, albo na drugi dzień z majonezem,
serem żółtym i siekanym szczypiorkiem. Smacznego
Chleb cebulowy pszenżytniTen
chleb cebulowy wybornie smakuje jeszcze ciepły ze świeżym
masłem, albo ostygnięty z majonezem,
serem żółtym i aromatycznym siekanym szczypiorkiem.