ßßß Cookit - przepis na Chleb cebulowy pszenno-żytni

Chleb cebulowy pszenno-żytni

nazwa

Wykonanie

Dzi­siaj pro­po­nuję Wam wyko­na­nie bar­dzo pro­stego, pszen­żyt­niego chleba cebu­lo­wego. Nie dość, że ma wyborny aro­mat, to zawiera bogac­two skład­ni­ków odżyw­czych ze względu na spory doda­tek sie­mie­nia lnia­nego i otrę­bów zbo­żo­wych.
Chleb cebu­lowy, na który prze­pis znaj­dzie­cie poni­żej to chleb mie­szany. Jego głów­nymi skład­ni­kami są mąka pszenna i mąka żyt­nia. Robi się go ana­lo­gicz­nie jak ten z prze­pisu na pszenno-żytni chleb z orki­szem, róż­nica tkwi w dodat­kach.
Składniki na pszenno-żytni chleb cebulowy
400g mąki pszen­nej,
200g mąki żyt­niej,
zakwas z 8 łyżek mąki żyt­niej (patrz powyż­szy prze­pis),
3 czu­bate łyżeczki cukru trzci­no­wego,
2 lekko czu­bate łyżeczki soli mor­skiej,
2 czu­bate łyżki sie­mie­nia lnia­nego (naj­le­piej zmie­lić),
2–3 czu­bate łyżki otrę­bów pszen­nych,
2 spore cebule,
1 kon­kretna łyżka masła (do sma­że­nia cebulki)
roz­trze­pane białko jajka (do posma­ro­wa­nia chleb­ków).
Aby upiec pyszny chleb cebu­lowy będzie nam potrzebny zakwas z tego prze­pisu . Ten jest wypró­bo­wany. Być może inny też się nada, ale nie spraw­dza­łem. Cebulę obie­ramy i kro­imy w dość grubą kostkę. Zesma­żamy ją na maśle na mocno rumiany kolor, w miarę moż­li­wo­ści powoli, aby wydo­być z niej cały aro­mat.
Sie­mię lniane naj­le­piej na świeżo zmie­lić młyn­kiem do kawy na grubą mączkę. W ten spo­sób roz­wi­jamy jego powierzch­nię, a co za tym idzie uła­twiamy naszemu orga­ni­zmowi przy­swa­ja­nie zawar­tych w nim cen­nych skład­ni­ków odżyw­czych: nie­na­sy­co­nych kwa­sów tłusz­czo­wych i wita­min. Poza tym tak przy­go­to­wane zia­renka są pra­wie nie­wy­czu­walne w pie­czy­wie (to dla osób, które za lnem nie prze­pa­dają).
Wszyst­kie skład­niki na chleb cebu­lowy mie­szamy mik­se­rem (spi­ral­kami) w dość wyso­kim naczy­niu, dole­wa­jąc stop­niowo odro­binę dość cie­płej wody (orien­ta­cyj­nie ok. 1/2 szklanki), aby uzy­skać odpo­wied­nią kon­sy­sten­cję (jak w prze­pi­sie z linka powy­żej). Pod koniec wyra­biamy ręcz­nie. Cia­sto na chleb cebu­lowy powinno dać się wygod­nie for­mo­wać w kształtne kulki, ale powinno być na tyle luźne, żeby przy­wie­rało do dłoni.
Z cia­sta chle­bo­wego for­mu­jemy kulki o masie ok. 170–175 g i ukła­damy na bla­sze wyło­żo­nej papie­rem do pie­cze­nia. Powinno wyjść 7–8 nie­wiel­kich chleb­ków, które po upie­cze­niu będą ważyć ok. 150 g . Każdy chle­bek cebu­lowy naci­namy z wierz­chu na krzyż, a jesz­cze lepiej w gwiazdkę, przy­kry­wamy czy­stą ście­reczką i zosta­wiamy do wyro­śnię­cia na ok. 7–9 godzin .
Pie­czemy w pie­kar­niku nagrza­nym do ok. 200ºC . Po 10 min. pie­cze­nia chleb cebu­lowy wycią­gamy, sma­ru­jemy roz­beł­ta­nym biał­kiem jaja za pomocą sto­sow­nego pędzelka i wsa­dzamy do pie­cze­nia na dal­sze 10–15 min . Po tym cza­sie chlebki cebu­lowe powinny być już ład­nie upie­czone, zaru­mie­nione i poły­sku­jące. Świet­nie sma­kują jesz­cze cie­płe ze świe­żym masłem, albo na drugi dzień z majo­ne­zem, serem żół­tym i sie­ka­nym szczy­pior­kiem. Smacz­nego
Chleb cebu­lowy pszen­żytni
Ten chleb cebu­lowy wybor­nie sma­kuje jesz­cze cie­pły ze świe­żym masłem, albo osty­gnięty z majo­ne­zem, serem żół­tym i aro­ma­tycz­nym sie­ka­nym szczy­pior­kiem.
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/chleb-cebulowy-pszenno-zytni