ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka serowe z cukrem

Ciasteczka serowe z cukrem

nazwa

Wykonanie

Prze­pis na cia­steczka serowe z cukrem jest pro­sty jak budowa cepa, za to same cia­steczka twa­ro­gowe wycho­dzą rewe­la­cyjne. Cia­sto deli­kat­nie list­kuje się w środku, jest tro­chę mię­si­ste po nagry­zie­niu, ale nim to nastąpi zęby prze­bi­jają się przez chru­piącą, cukrową posypkę, która roz­pływa się sło­dy­czą po całym pod­nie­bie­niu.
Po dziś dzień te cia­steczka pozo­stają moimi ulu­bio­nymi. Powody są trzy: są nie­zbyt upier­dliwe, dość pożywne i po pro­stu prze­pyszne
Świet­nie kom­po­nują się z fili­żanką kawy z mle­kiem.
Składniki
200g mąki pszen­nej 650,
200g sera bia­łego (naj­lep­szy jest tłu­sty),
200g mar­ga­ryny albo masła,
cukier trzci­nowy lub krysz­tał do ude­ko­ro­wa­nia,
szczypta soli.
Zagnia­tamy cia­sto z mąki, twa­rogu i roz­mięk­czo­nej mar­ga­ryny dopra­wia­jąc nie­wielką szczyptą soli. Zamiast mar­ga­ryny śmiało możemy użyć masła — cia­steczka serowe będą miały wtedy maślany smak. Teraz przy­cho­dzi naj­trud­niej­szy moment — cia­sto należy zawi­nąć w folię spo­żyw­czą (albo wrzu­cić do woreczka) i pozo­sta­wić do wychło­dze­nia, doj­rze­nia przy­naj­mniej przez godzinę w lodówce. Naj­le­piej, gdy­by­śmy cia­sto zosta­wili w niej nawet przez noc. Gene­ral­nie im dłu­żej cia­sto doj­rzewa — oczy­wi­ście bez prze­sady — tym bar­dziej się list­kuje i cia­steczka serowe po upie­cze­niu wycho­dzą smacz­niej­sze. Możemy nawet podzie­lić por­cję cia­sta na dwie czę­ści i jedną zamro­zić, uży­wa­jąc jej np. za tydzień. Tak przy oka­zji, to jest to fajne roz­wią­za­nie w przy­padku nie­spo­dzie­wa­nych odwie­dzin gości.
Cie­ka­wostka
Z powyż­szej por­cji skład­ni­ków wycho­dzą ok. 72 cia­steczka serowe czyli każde cia­steczko zawiera ok. 2,8 g sera, masła i mąki w cie­ście. Każde cia­steczko serowe zawiera prze­cięt­nie 1,75 g cukru w posypce.
Cia­steczka serowe ukła­damy cukrem do góry na bla­sze i pie­czemy na rumiany kolor w tem­pe­ra­tu­rze ok. 175ºC . Mimo, że nie posia­dają żad­nych mine­ral­nych dodat­ków spulch­nia­ją­cych, rosną wspa­niale
Po upie­cze­niu prze­cho­wu­jemy w szczel­nym pojem­niku.
Smacz­nego!
Cia­steczka twa­ro­gowe z cukrem trzci­no­wym
Cia­steczka serowe z cukrem są nie­skom­pli­ko­wane, smaczne i pożywne. Ich nie­na­chalny smak świet­nie kom­po­nuje się z fili­żanką kawy.
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/ciasteczka-serowe-z-cukrem