Wykonanie
Przepis na ciasteczka
serowe z
cukrem jest prosty jak budowa cepa, za to same ciasteczka twarogowe wychodzą rewelacyjne. Ciasto delikatnie listkuje się w środku, jest trochę mięsiste po nagryzieniu, ale nim to nastąpi zęby przebijają się przez chrupiącą,
cukrową posypkę, która rozpływa się słodyczą po całym podniebieniu.Po dziś dzień te ciasteczka pozostają moimi ulubionymi. Powody są trzy: są niezbyt upierdliwe, dość pożywne i po prostu przepyszneŚwietnie komponują się z filiżanką
kawy z mlekiem.

Składniki200g
mąki pszennej 650,200g
sera białego (najlepszy jest tłusty),200g margaryny albo
masła,
cukier trzcinowy lub kryształ do udekorowania,szczypta
soli.Zagniatamy ciasto z
mąki, twarogu i rozmiękczonej margaryny doprawiając niewielką szczyptą
soli. Zamiast margaryny śmiało możemy użyć
masła — ciasteczka
serowe będą miały wtedy
maślany smak. Teraz przychodzi najtrudniejszy moment — ciasto należy zawinąć w folię spożywczą (albo wrzucić do woreczka) i pozostawić do wychłodzenia, dojrzenia przynajmniej przez godzinę w lodówce. Najlepiej, gdybyśmy ciasto zostawili w niej nawet przez noc. Generalnie im dłużej ciasto dojrzewa — oczywiście bez przesady — tym bardziej się listkuje i ciasteczka
serowe po upieczeniu wychodzą smaczniejsze. Możemy nawet podzielić porcję ciasta na dwie części i jedną zamrozić, używając jej np. za tydzień. Tak przy okazji, to jest to fajne rozwiązanie w przypadku niespodziewanych odwiedzin gości.CiekawostkaZ powyższej porcji składników wychodzą ok. 72 ciasteczka
serowe czyli każde ciasteczko zawiera ok. 2,8 g
sera,
masła i
mąki w cieście. Każde ciasteczko
serowe zawiera przeciętnie 1,75 g
cukru w posypce.Ciasteczka
serowe układamy
cukrem do góry na blasze i pieczemy na rumiany kolor w temperaturze ok. 175ºC . Mimo, że nie posiadają żadnych mineralnych dodatków spulchniających, rosną wspanialePo upieczeniu przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

Ciasteczka twarogowe z
cukrem trzcinowymCiasteczka
serowe z
cukrem są nieskomplikowane, smaczne i pożywne. Ich nienachalny smak świetnie komponuje się z filiżanką
kawy.