Wykonanie

Choćbyśmy nie wiem jak starali się, to zawsze czegoś będzie za dużo i czegoś zostanie - jak to w Święta! Powinno być obficie i "na bogato" :)) Jeśli więc stwierdzisz, że masz zdecydowanie za dużo
mandarynek, to ten przepis jest dla Ciebie! Choć zachęcam do przygotowania tego lekkiego ciasta również na Świąteczne dni - aby brzuszki odpoczęły nam od glutenowego
chleba i ciężkich słodkich makowców!Biała
mąka odchodzi do lamusa, a konsumenci są świadomi tego, że jest to produkt nie tylko zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, ale również wysoko przetworzony i wysokokaloryczny.Efekt jest taki, że po spożyciu białej
mąki automatycznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy i
sole mineralne. Zwróćmy uwagę, że biała
mąka to praktycznie wyłącznie wysoki indeks glikemiczny oraz same kalorie.Wiele osób eliminując gluten z diety, zauważa zanik swoich uporczywych dolegliwości takich jak
bóle stawów, nadciśnienie, poziom
cukru we
krwi. A to właśnie może powodować gluten.Komentowany tutaj przepis został zamieszczony w moim poradniku„Moja Kuchnia bez
mąki i glutenu”.

W I
serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.W poradniku „Moja Kuchnia bez
mąki i glutenu” jest to gluten.W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to
cukier.


Nawet gdy nie mamy alergii na gluten to warto czasem odstawić go na jakiś czas. Pamiętaj, że jedzenie ma naprawdę ogromny wpływ na nasze ciało. Objawem nadmiaru glutenu mogą być ciągłe bądź nie dające się usunąć wysypki. Również gluten może powodować
bóle brzucha, infekcje narządów płciowych i oczywiście zaparcia oraz wzdęcia. Jeśli takie dolegliwości Was dotyczą, zróbcie test i przez trzy-cztery doby odstawcie gluten całkowicie. O ile to on jest
winny to dolegliwości powinny wyraźnie ustąpić, ponieważ gluten jest trawiony po 2 dobach, więc jego nadmiary powinny ustępować. Polecam taki test - zrobiłam go sama na sobie gdy doskwierały mi bardzo częste wzdęcia i ustąpiły. Wiem teraz, że z glutenem nie należy przesadzać nawet gdy nie jesteśmy uczuleni :)

Zapraszam po więcej przepisów!