ßßß Cookit - przepis na Lekkie mandarynkowe ciacho bez glutenu

Lekkie mandarynkowe ciacho bez glutenu

nazwa

Wykonanie

Choćbyśmy nie wiem jak starali się, to zawsze czegoś będzie za dużo i czegoś zostanie - jak to w Święta! Powinno być obficie i "na bogato" :)) Jeśli więc stwierdzisz, że masz zdecydowanie za dużo mandarynek, to ten przepis jest dla Ciebie! Choć zachęcam do przygotowania tego lekkiego ciasta również na Świąteczne dni - aby brzuszki odpoczęły nam od glutenowego chleba i ciężkich słodkich makowców!
Biała mąka odchodzi do lamusa, a konsumenci są świadomi tego, że jest to produkt nie tylko zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, ale również wysoko przetworzony i wysokokaloryczny.
Efekt jest taki, że po spożyciu białej mąki automatycznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy i sole mineralne. Zwróćmy uwagę, że biała mąka to praktycznie wyłącznie wysoki indeks glikemiczny oraz same kalorie.
Wiele osób eliminując gluten z diety, zauważa zanik swoich uporczywych dolegliwości takich jak bóle stawów, nadciśnienie, poziom cukru we krwi. A to właśnie może powodować gluten.
Komentowany tutaj przepis został zamieszczony w moim poradniku
„Moja Kuchnia bez mąki i glutenu”.
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Nawet gdy nie mamy alergii na gluten to warto czasem odstawić go na jakiś czas. Pamiętaj, że jedzenie ma naprawdę ogromny wpływ na nasze ciało. Objawem nadmiaru glutenu mogą być ciągłe bądź nie dające się usunąć wysypki. Również gluten może powodować bóle brzucha, infekcje narządów płciowych i oczywiście zaparcia oraz wzdęcia. Jeśli takie dolegliwości Was dotyczą, zróbcie test i przez trzy-cztery doby odstawcie gluten całkowicie. O ile to on jest winny to dolegliwości powinny wyraźnie ustąpić, ponieważ gluten jest trawiony po 2 dobach, więc jego nadmiary powinny ustępować. Polecam taki test - zrobiłam go sama na sobie gdy doskwierały mi bardzo częste wzdęcia i ustąpiły. Wiem teraz, że z glutenem nie należy przesadzać nawet gdy nie jesteśmy uczuleni :)
Zapraszam po więcej przepisów!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/12/lekkie-mandarynkowe-ciacho-bez-glutenu.html