ßßß
Sosy świata – krótka wycieczka po kuli ziemskiejSosy występują, jak świat długi i szeroki – pod rozmaitymi postaciami i smakami, w zależności od upodobań mieszkańców i specyfikacji potraw. Można wyróżnić sosy słodkie, kwaśne, delikatne, warzywne, mięsne, na zimno oraz na gorąco, na bazie alkoholi, a nawet robaków. Tych ostatnich kosztować można w jednej z duńskich restauracji, gdzie serwowane są sosy z mrówek i pasikoników. Odmiennymi sosami są sosy w kuchni francuskiej, które charakteryzują się delikatnym smakiem. Najbardziej popularnym francuskim sosem jest beszamelowy, który stanowi dodatek do licznych makaronów oraz mięs.W Azji jednym z najpowszechniejszych sosów jest sos rybny używany do doprawiania i dosalania potraw azjatyckich . Ponieważ jest on przygotowany z ekstraktu ze sfermentowanych posolonych ryb, ze względu na zapach, nie każdy ma ochotę go spróbować. Inne sosy to m.in. tradycyjny sos pomidorowy stosowany w wielu kuchniach świata – najczęściej w kuchni włoskiej oraz meksykańskiej. Czołowym sosem, także w Polsce, jest sos czosnkowy, stosowany głównie do pizzy. Swoje powodzenie zawdzięcza prostocie wykonania i smakowi, który pasuje do niejednego dania.Tak… sosy świata nigdy się nie znudzą, a tak naprawdę tylko nasza wyobraźnia ogranicza możliwość ich przyrządzania. Poniżej kilka przykładów:Sos holenderski – to sos przygotowany na bazie żółtek i masła, stanowi bazę do innych sosów, np. maltańskiego, sosu choron czy barmańskiego.Sos muślinowy – wywodzi się w kuchni francuskiej, a jego charakterystycznym składnikiem jest bita śmietana. Spożywa się go m.in. z gotowaną rybą.Sos Bena – charakterystyczny dla regionów Australii, przygotowany na bazie cukru, octu słodowego i papryczek chilli. Bardzo dobra kompozycja do mięs grillowanych.Sos morelowy stworzony jest na bazie suszonych moreli, idealny dodatek do mięs, takich jak kurczak czy indyk. Można go połączyć z papryczkami chilli, dzięki czemu powstaje ciekawy słodko – ostry smak.CiekawostkaCzy słyszeliście o skali Scoville’a? To skala ostrości i pikantności danej potrawy, oznaczanym skrótem SHU. Najwyższa wartość w skali to 16 milinów kapsaicynów, czyli substancji powodujących poczucie ostrości. Najwyższą wartość osiągnął Blair’s Death Sause, który jest 8 tysięcy razy ostrzejszy od sosu tabasco. Z racji swojej pikantności nie nadaje się do spożycia, ale jedynie jest elementem kolekcjonerskim.Google +