Wykonanie
Delikatne,
ziołowe,
jogurtowe, ostre i łagodne – ich smak jest tak różnorodny, jak nasz świat. W zależności od rodzaju kuchni oraz serwowanych potraw, konsystencja, wyrazistość i składniki ulegają zmianie. Jednak są one nieodłącznym dodatkiem wielu dań na całym świecie. O czym mowa? O sosach świata i ich niekończących się rodzajach.

Sosy świata – krótka wycieczka po kuli ziemskiejSosy występują, jak świat długi i szeroki – pod rozmaitymi postaciami i
smakami, w zależności od upodobań mieszkańców i specyfikacji potraw. Można wyróżnić sosy słodkie, kwaśne, delikatne, warzywne,
mięsne, na zimno oraz na gorąco, na bazie
alkoholi, a nawet robaków. Tych ostatnich kosztować można w jednej z duńskich restauracji, gdzie serwowane są sosy z mrówek i pasikoników. Odmiennymi sosami są sosy w kuchni francuskiej, które charakteryzują się delikatnym smakiem. Najbardziej popularnym francuskim
sosem jest beszamelowy, który stanowi dodatek do licznych
makaronów oraz
mięs.W Azji jednym z najpowszechniejszych
sosów jest sos rybny używany do doprawiania i dosalania potraw azjatyckich . Ponieważ jest on przygotowany z ekstraktu ze sfermentowanych posolonych ryb, ze względu na zapach, nie każdy ma ochotę go spróbować. Inne sosy to m.in. tradycyjny
sos pomidorowy stosowany w wielu kuchniach świata – najczęściej w kuchni włoskiej oraz meksykańskiej. Czołowym sosem, także w Polsce, jest
sos czosnkowy, stosowany głównie do pizzy. Swoje powodzenie zawdzięcza prostocie wykonania i smakowi, który pasuje do niejednego dania.Tak… sosy świata nigdy się nie znudzą, a tak naprawdę tylko nasza wyobraźnia ogranicza możliwość ich przyrządzania. Poniżej kilka przykładów:
Sos holenderski – to sos przygotowany na bazie
żółtek i
masła, stanowi bazę do innych
sosów, np. maltańskiego, sosu choron czy barmańskiego.Sos muślinowy – wywodzi się w kuchni francuskiej, a jego charakterystycznym składnikiem jest
bita śmietana. Spożywa się go m.in. z gotowaną
rybą.Sos
Bena – charakterystyczny dla regionów Australii, przygotowany na bazie
cukru,
octu słodowego i
papryczek chilli. Bardzo dobra kompozycja do
mięs grillowanych.Sos
morelowy stworzony jest na bazie
suszonych moreli, idealny dodatek do
mięs, takich jak
kurczak czy
indyk. Można go połączyć z
papryczkami chilli, dzięki
czemu powstaje ciekawy słodko – ostry smak.CiekawostkaCzy słyszeliście o skali Scoville’a? To skala ostrości i pikantności danej potrawy, oznaczanym skrótem SHU. Najwyższa wartość w skali to 16
milinów kapsaicynów, czyli substancji powodujących poczucie ostrości. Najwyższą wartość osiągnął Blair’s Death Sause, który jest 8 tysięcy
razy ostrzejszy od
sosu tabasco. Z racji swojej pikantności nie nadaje się do spożycia, ale jedynie jest elementem kolekcjonerskim.Google +