ßßß Cookit - przepis na Rozmaitość składników sosów świata

Rozmaitość składników sosów świata

nazwa

Wykonanie

Delikatne, ziołowe, jogurtowe, ostre i łagodne – ich smak jest tak różnorodny, jak nasz świat. W zależności od rodzaju kuchni oraz serwowanych potraw, konsystencja, wyrazistość i składniki ulegają zmianie. Jednak są one nieodłącznym dodatkiem wielu dań na całym świecie. O czym mowa? O sosach świata i ich niekończących się rodzajach.
Sosy świata – krótka wycieczka po kuli ziemskiej
Sosy występują, jak świat długi i szeroki – pod rozmaitymi postaciami i smakami, w zależności od upodobań mieszkańców i specyfikacji potraw. Można wyróżnić sosy słodkie, kwaśne, delikatne, warzywne, mięsne, na zimno oraz na gorąco, na bazie alkoholi, a nawet robaków. Tych ostatnich kosztować można w jednej z duńskich restauracji, gdzie serwowane są sosy z mrówek i pasikoników. Odmiennymi sosami są sosy w kuchni francuskiej, które charakteryzują się delikatnym smakiem. Najbardziej popularnym francuskim sosem jest beszamelowy, który stanowi dodatek do licznych makaronów oraz mięs.
W Azji jednym z najpowszechniejszych sosów jest sos rybny używany do doprawiania i dosalania potraw azjatyckich . Ponieważ jest on przygotowany z ekstraktu ze sfermentowanych posolonych ryb, ze względu na zapach, nie każdy ma ochotę go spróbować. Inne sosy to m.in. tradycyjny sos pomidorowy stosowany w wielu kuchniach świata – najczęściej w kuchni włoskiej oraz meksykańskiej. Czołowym sosem, także w Polsce, jest sos czosnkowy, stosowany głównie do pizzy. Swoje powodzenie zawdzięcza prostocie wykonania i smakowi, który pasuje do niejednego dania.
Tak… sosy świata nigdy się nie znudzą, a tak naprawdę tylko nasza wyobraźnia ogranicza możliwość ich przyrządzania. Poniżej kilka przykładów:
Sos holenderski – to sos przygotowany na bazie żółtek i masła, stanowi bazę do innych sosów, np. maltańskiego, sosu choron czy barmańskiego.
Sos muślinowy – wywodzi się w kuchni francuskiej, a jego charakterystycznym składnikiem jest bita śmietana. Spożywa się go m.in. z gotowaną rybą.
Sos Bena – charakterystyczny dla regionów Australii, przygotowany na bazie cukru, octu słodowego i papryczek chilli. Bardzo dobra kompozycja do mięs grillowanych.
Sos morelowy stworzony jest na bazie suszonych moreli, idealny dodatek do mięs, takich jak kurczak czy indyk. Można go połączyć z papryczkami chilli, dzięki czemu powstaje ciekawy słodko – ostry smak.
Ciekawostka
Czy słyszeliście o skali Scoville’a? To skala ostrości i pikantności danej potrawy, oznaczanym skrótem SHU. Najwyższa wartość w skali to 16 milinów kapsaicynów, czyli substancji powodujących poczucie ostrości. Najwyższą wartość osiągnął Blair’s Death Sause, który jest 8 tysięcy razy ostrzejszy od sosu tabasco. Z racji swojej pikantności nie nadaje się do spożycia, ale jedynie jest elementem kolekcjonerskim.
Google +
Źródło:http://odkrywcasmakow.pl/sosy-swiata