ßßß
130g miękkiego masła50g cukru demerara200g mąki1 żółtkoMasło utrzyj z cukrem na puszysty krem, wmieszaj mąkę, a na końcu dodaj żółtko. Ciasto wyłóż na dno blaszki wyłożonej papierem o rozmiarze ok 16x22 cm, nakłuj widelcem i piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Odstaw do lekkiego przestudzenia.400g suszonych fig150g cukru demerara300g wrzątkucała papryczka chilliObetnij figom twarde ogonki i przełóż do garnka razem z chilli i cukrem. Zalej wrzątkiem i gotuj ok 20 minut - figi zmiękną, napuchną, a z wody i cukru powstanie gęsty karmel. Przełóż całość do blendera (bez chilli!) i zmiksuj na gładką masę. Wyłóż ją na upieczony spód, wyrównaj wierzch mokrą łyżką i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika. Krój po wystudzeniu.Ciasto jest mocno figowo-karmelowe. W sam raz do gorącej herbaty, puszystego cappucino i na poprawę nawet najsmętniejszego nastroju. Chilli dociera do kubków smakowych dopiero po chwili, ale jak!Zajadając, posłuchaj mojego ukochanego Petera Cincottiego, którego płytę "East of Angel Town" bardzo Wam polecam: