Wykonanie

Czas:

przyrządzanie: 0 , 5 godzpieczenie: 50 minutTrudność:ŁatweIlość:10 porcjiSkładniki:150g
masła0,5kg
śliwek węgierek150g
cukru muscovado (możesz go kupić np. w Piotrze i Pawle)150g
mąki150g zmielonych
orzechów + 2 łyżki posiekanych
orzechów3
jajkałyżeczka
proszku do pieczenia50g
gorzkiej czekolady, min. 70%
kakao2 łyżki
galaretki porzeczkowejPrzyrządzanie:Piekarnik rozgrzej do 180st.C. Tortownicę o średnicy 20cm nasmaruj
masłem lub wyłóż papierem do wypieków.Umyj
śliwki i usuń pestki zostawiając połówki
owoców. Odłóż 6
śliwek i posiekaj - będą do dodania do środka ciasta.Do dużej miski wsyp:
cukier,
masło,
mąkę, mielone
orzechy,
jajka i
proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie, ucieraj drewnianą łyżką lub mikserem przez ok. 2 minuty na gładką, błyszcząca masę.Dodaj do ciasta posiekane
śliwki i
czekoladę. Delikatnie wymieszaj.Wylej ciasto do tortownicy, wyrównaj. Połóż na wierzchu połówki
śliwek, skórką do dołu, lekko wciśnij w ciasto. Posyp 2 łyżkami posiekanych
orzechów.Piecz ok. 50 minut.Kiedy placek będzie w miarę chłodny, przygotuj
galaretkę i posmaruj wierzch ciasta.

Podawaj z
herbatą z dodatkiem s
yropu wiśniowo -
pigwowego ETERNO ! Wspaniale przełamuje
słodycz ciasta, idealnie gasi pragnienie.Przepis znalazłam w miesięczniku "Moje gotowanie". Wszystkim bardzo smakowało. To jest tego typu ciasto, że z każdym dniem smakuje coraz bardziej.
Galaretka powoduje, że nie wysycha, pozostaje cały czas w miarę wilgotne, pomimo, że zawiera dużo
orzechów. Polecam!Smacznego!