ßßß Cookit - przepis na Ciasto śliwkowo - orzechowe

Ciasto śliwkowo - orzechowe

nazwa

Wykonanie

Czas:
przyrządzanie: 0 , 5 godz
pieczenie: 50 minut
Trudność:
Łatwe
Ilość:
10 porcji
Składniki:
150g masła
0,5kg śliwek węgierek
150g cukru muscovado (możesz go kupić np. w Piotrze i Pawle)
150g mąki
150g zmielonych orzechów + 2 łyżki posiekanych orzechów
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
50g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
2 łyżki galaretki porzeczkowej
Przyrządzanie:
Piekarnik rozgrzej do 180st.C. Tortownicę o średnicy 20cm nasmaruj masłem lub wyłóż papierem do wypieków.
Umyj śliwki i usuń pestki zostawiając połówki owoców. Odłóż 6 śliwek i posiekaj - będą do dodania do środka ciasta.
Do dużej miski wsyp: cukier, masło, mąkę, mielone orzechy, jajka i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie, ucieraj drewnianą łyżką lub mikserem przez ok. 2 minuty na gładką, błyszcząca masę.
Dodaj do ciasta posiekane śliwki i czekoladę. Delikatnie wymieszaj.
Wylej ciasto do tortownicy, wyrównaj. Połóż na wierzchu połówki śliwek, skórką do dołu, lekko wciśnij w ciasto. Posyp 2 łyżkami posiekanych orzechów.
Piecz ok. 50 minut.
Kiedy placek będzie w miarę chłodny, przygotuj galaretkę i posmaruj wierzch ciasta.
Podawaj z herbatą z dodatkiem s yropu wiśniowo - pigwowego ETERNO ! Wspaniale przełamuje słodycz ciasta, idealnie gasi pragnienie.
Przepis znalazłam w miesięczniku "Moje gotowanie". Wszystkim bardzo smakowało. To jest tego typu ciasto, że z każdym dniem smakuje coraz bardziej. Galaretka powoduje, że nie wysycha, pozostaje cały czas w miarę wilgotne, pomimo, że zawiera dużo orzechów. Polecam!
Smacznego!
Źródło:http://przysmakieterno.blogspot.com/2015/09/ciasto-sliwkowo-orzechowe.html