Wykonanie

To ciasto nazywa się PYCHOTKA i jest tak pyszne, że każdy kto się nim zajada potwierdza adekwatność jego nazwy. Oryginalny przepis nie zawiera dodatków w postaci
owoców, ja natomiast dodaję
wiśnie i
cytrynki żeby urozmaicić smak. Ciasto jest bardzo słodkie a
owoce delikatnie łagodzą
słodycz.Ciasto wychodzi bardzo kruche i twarde, dlatego najlepiej przygotować je co najmniej dzień wcześniej, a najlepiej smakuje po paru dniach (ha, ha, ha - najsmaczniejsze jest wtedy jak już się kończy!).Składniki:

CIASTO40 dag
mąki25 dag
margaryny25 dag
cukru5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczeniaczubata łyżka
mąki ziemniaczanejolejek rumowyKREM

kostka
masła2 szklanki
mleka20 dag
cukru2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej5
żółtekolejek rumowyDODATKI:
wiśnie z
rumem ETERNO
cytrynki z
rumem ETERNOPrzyrządzanie:CIASTO
margarynę utrzeć z
cukrem, dodawać po 1
żółtku. Do utartej masy wsypać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na 2 części i upiec. Piec bardzo krótko, ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st.C.KREM
Cukier,
mąkę i
żółtka wymieszać z małą ilością
mleka. Pozostałe
mleko zagotować i wlać cienkim strumieniem wcześniej wymieszane składniki cały czas mieszając. Gotować przez chwilę na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzony
budyń wymieszać z
masłem, dodać
aromat rumowy.

Na ostudzone ciasto (jedną część) położyć krem, rozsmarować, na wierzchu ułożyć pokrojone plasterki
cytryny i odsączone
wiśnie. Przykryć drugą połową ciasta. Przygotować
lukier, polać wierzchnią warstwę. Ja przygotowuję
lukier mieszając
cukier puder puder z odrobiną gorącej
wody. Wlewam część na ciasto, do pozostałej dolewam np.
syropu z
wiśni, żeby wyszedł drugi kolor i lukruję całe ciasto.Udekorować dowolnie i odstawić w chłodne miejsce.

SMACZNEGO!