Wykonanie


Składniki:2
jajka1 szklanka
cukru0,5 kostki stopionej
margaryny0,5 szklanki
mleka5 dag. pokruszonych
drożdżyPrzyrządzanie:UWAGA: NAJLEPIEJ PRZYGOTOWAĆ WIECZOREM A RANO SKOŃCZYĆ CIASTO

Wszystkie składniki wymieszać łyżką ( nie trzeba dokładnie rozcierać!), na koniec dodać rozkruszone
drożdże. Wymieszać. Przykryć i odstawić na noc (na 10-12 godzin).

rano dodać:2 szklani
mąkizapach waniliowyWymieszać wszystkie składniki - BEZ WYRABIANIATortownicę wysmarować
masłem, oprószyć
mąką. Wylać ciasto.
Śliwki - 1 kgwydrylować, ułożyć skórką do dołu na wylanym cieście. Posypać odrobiną
cukru pudru.Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Wstawić ciasto na 45 minut.UWAGA: przed końcem pieczenia, na 10 minut zrobić kruszonkę:

2 łyżki
cukru2 łyżki
masła2 łyżki
mąkiwyrobić składniki ręką.Wyjąć ciasto, zetrzeć na ciasto wymieszane składniki kruszonki. Najlepiej na grubej tarce. Włożyć z powrotem do piekarnika. Dopiec aż kruszonka nabierze złocistego koloru.

Podawać oczywiście z
herbatą z
Cytrynkami z
Rumem ETERNO .



smacznego, smacznego, smacznego :)