Naszła mnie dziś ochota żeby coś upiec. Coś co nie będzie słodkie, coś co będzie się nadawało jako przekąska do piwa. Padło na krakersy w trzech wersjach smakowych, z lubczykiem, z chilli, z chilli i lubczykiem. Wyszły dosyć pikantne, takie jak lubięSkładniki:200 g mąki pszennej50 g margaryny do pieczenia lub masła1/4 szklanki mleka150 g sera żółtego1 łyżeczka solipaprykachilli, lubczyk suszony albo takie przyprawy jakie lubimySer żółty trzemy na tarce na małych oczkach. Jeśli mamy ser w plastrach to możemy go bardzo drobno posiekać. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, 1 łyżeczkę chilli (możemy pominąć jeśli nie chcemy żeby krakersy były bardzo pikantne) i mieszamy. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Dajemy ser żółty i zagniatamy ciasto powoli dolewając mleko. Robimy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, posypujemy przyprawami i wykrawamy ciastka. Pieczemy około 15 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzimy na kratce i przechowujemy w pojemniku.Sprawdź te przepisy :Serowe placuszki z sosem malinowym.Niemiecki street food :)Pieczona ciecierzyca.Jesienne ciasto ze śliwkami.